Kawa


Cena
-
od
do
Dla wielu ludzi kawa stanowi jeden z najważniejszych punktów każdego poranka. Pozwala szybko odblokować pokłady uśpionej energii w poniedziałki, jak również towarzyszy nam przy spotkaniach z bliskimi. Na świecie istnieje ponad 60 odmian kawy i niezliczona ilość sposobów jej przygotowania. Jesteśmy pasjonatami tego niezwykłego napoju, dlatego w naszej ofercie znajdą Państwo tylko skrupulatnie wyselekcjonowane produkty najlepszej jakości!
Nicaragua Las Mimosas 100% Arabica

Filiżanka tej kawy to prawdziwa uczta dla zmysłów – intensywne nuty solidnej czekolady z delikatną kwasowością cytrynową tworzą harmonijną kompozycję. Plantacje, usytuowane w czystym, górskim środowisku, są wolne od pestycydów, co zapewnia czystość smaku i aromatu.Ciesz się filiżanką kawy z Nikaragui i odkryj jej niezwykłe walory!
Nicaragua Las Mimosas doskonale sprawdzi się w tradycyjnych metodach parzenia, takich jak kawa z kawiarki, jak również w ekspresach automatycznych i kolbowych. Dla odważnych smakoszy polecamy metody przelewowe. Najlepiej delektować się nią w wersji czarnej lub z dodatkiem mleka, aby w pełni docenić jej charakter.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 3/5
Profil: czekolada deserowa, orzech włoski, kafir
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
Meksyk Las Hortensias 100% Arabica

Kawa Meksyk Las Hortensias to organiczna 100% Arabica
Meksyk słynie z produkcji różnorodnych kaw klasy premium, od lekkiego body i delikatnego smaku do słodkiej kawy z nutami czekolady i karmelu. Te wyjątkowe smaki zawdzięcza się panującemu tam mikroklimatowi oraz bogatym w różne minerały glebom.
Meksyk Las Hortensias jest uprawiana w cieniu drzew wspierającym naturalne warunki uprawy. Zrównoważone podejście określa również wszystkie procesy na plantacji a tropikalny mikroklimat, odległość do morza wraz z pasją i ciężką pracą farmerów współtworzą ten wyjątkowy profil kawy.
Macie ochotę na degustację? Może to właśnie Wasza ulubiona kawa?
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, karmel, grejfrut
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
WIZYTA W PERU 100% ARABIKA

Tym razem zapraszamy Was na plantacje prowincji Rodriguez de Mendoza na wschodnich zboczach Andów w regionie Amazonas, aż do południowej granicy chronionych lasów Alto Mayo. Na wysokości 1500-1800 m n.p.m 356 członków spółdzielni prowadzą małe, ekologiczne gospodarstwa od 2 do 10 hektarów. Wysokość upraw, trudno dostępny teren sprawiają, że owoce zbierane są ręcznie. Dzięki wysoko położonym plantacjom, żyznej glebie zbyteczne jest również stosowanie środków chemicznych co ma wyjątkowy wpływ na jakość surowca, a co za tym idzie plantacje uprawiane są w sposób organiczny.
Tegoroczna Wizyta w Peru to zbalansowane body. Przynosi nam bardzo zrównoważony, słodki smak, przyjemną delikatną kwasowość oraz nuty orzechów laskowych i mlecznej czekolady. W tle powinniśmy dostrzec filigranowy akcent dojrzałej czarnej porzeczki.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2,5/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, dojrzała czarna porzeczka, czarne winogrona
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
kawa Bernardino

Kawa średnio palona będąca połączeniem orzechowych aromatów brazylijskiej arabiki wraz z wyrazistą w smaku robustą z Wietnamu. Spotkanie z dwóch kontynentów z małą nutą goryczy. Mieszanka,
z której dostaniemy smak pikantnej słodyczy, która doskonale sprawdzi się w ekspresach automatycznych, kolbowych w wydaniu czarnym i na biało.
Skład:
Arabika Brazylia 60%
Robusta Vietnam 40%
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 4/5
Profil: pikantna słodycz (cynamon), czekolada, orzechy laskowe
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
ETIOPIA WITA 100% ARABICA

ETIOPIA WITA to kawa typu single origin, która pozwala nam na smakowanie 100% arabiki z Afryki. Jest to kawa o bardzo świeżym aromacie. Wyczuwalne nuty cytrusowe, zwłaszcza trawy cytrynowej. Ponadto zauważalne są nuty czarnej herbaty i kolendry. W smaku natomiast wyczuwamy delikatne smaki kwiatowe, limonki i czerwonego pieprzu. Kawa dla tych, którzy poszukują delikatnego kwaśnego posmaku, który ulega ukryciu przy każdym kolejnym łyku kawy. Kawa do ekspresów kolbowych, automatów i parzenia tradycyjnego w kawiarkach.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: trawa cytrynowa, bergamotka, jaśmin
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
KAWA MIGUELA

Bogata mieszanka łącząca brazylijską i kolumbijską arabikę wraz z dalekowschodnią robustą. Kawa wyrazista o aromatach orzecha laskowego i migdałów z winnym charakterem. Minimalna gorycz z minimalną kwasowością pozwala odnaleźć owocowe treści. Mieszanka daje możliwość szerokiego wykorzystania w ekspresach automatycznych, kolbowych i przelewowych, jak również parzona w kawiarkach.
Skład:
50% Arabica Brazylia
20% Arabica Columbia
30% Robusta Vietnam
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, orzechy laskowe, marcepan
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
SAMBA RODRIGUEZ

SAMBA RODRIGUEZ to wyjątkowa selekcja. Połączenie kultowych smaków i aromatów Brazylii. Tak jak brazylijska Samba, taniec kochanków łączy w sobie temperament, rozpala serca. Jest jak dzień i noc. Jak ogień i woda. Pobudza zmysły, poprawia nastrój. Delikatna goryczka oraz mocno wyczuwalne słodkie nuty orzechowe sprawiają, że kawa ta jest bardzo uniwersalna. Będzie smakować każdemu.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: mleczna czekolada, prażone migdały, nugat
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
KAWA ANTONIO

Kawa mocniej palona. Antonio stanowi połączenie kolumbijskiego charakteru o słodkim aromacie, głębokim smaku z owocowym charakterem. Wyrazisty akcent tej kawie daje również dodatek ziarna robusta. Odczuwalnie więcej kofeiny. Antonio dobrze przyrządza się w ekspresach automatycznych i kolbowych, wyjątkowo aromatyczna parzona w kawiarkach.
Skład:
Arabica Columbia 60%
Robusta Vietnam 40%
Palenie: mocno palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 1/5
Gorycz: 4/5
Intensywność: 3,5/5
Profil: krwista pomarańcza, jagody, cedr
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
KOSTARYKA WITA 100% ARABICA

KOSTARYKA WITA to kawa typu single origin w wydaniu 100% Arabica. Idealna na egzotyczne popołudnie. Kawa palona „full city roast”. Delikatna z dominującym aromatem gorzkiej czekolady, wyczuwalnymi nutami prażonych orzechów laskowych, i pieczonych kasztanów. Słodki smak kawy przywodzi na myśl ciemną czekoladą, z dodatkiem mandarynki co nadaje jej charakterystyczny smak. Kawa idealna do parzenia w ekspresach kolbowych, automatycznych i tradycyjnie. Smakoszy zadowoli również, gdy posłuży do przyrządzenia cold brew.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: mandarynka, ciemna czekolada, syrop klonowy
Dostępność: spodziewana dostawa
Wysyłka: 24 godziny
BRAZYLIA 100% ARABICA

Kawa Progusta Brazylia 100% Arabica, to mieszanka ziaren kaw mogiano, cerado oraz santos. Wszystkie razem tworzą kawę o bardzo delikatnym smaku, niską kwasowością oraz lekko wyczuwalną goryczką. W Brazylii można wyczuć nuty czekoladowo-orzechowe oraz delikatny smak mango.
100% ARABICA
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: czekoladowo-orzechowy, karmel, mango
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
BURUNDI 100% arabica

Kawa Burundi 100% Arabica.
Kawa z afrykańskiej plantacji w Burundi, to najwyższej jakości Arabica która zdobyła 85 punktów SCA.
Jest to kawa o przyjemnej limonkowej kwasowości z wyczuwalną nutą zielonych owoców.
W smaku i zapachu wyczuwalne są nuty karmelu i czekolady, całość jest bardzo zrównoważona z lekką nutką słodyczy poziomki.
Palenie: mocno palona
Kwasowość: 4/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 4/5
Profil: limonka, karmel, poziomka, ciemna czekolada
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 48 godzin
INDIA MONSOONED MALABAR 100% ARABICA

Dzisiaj chcielibyśmy Was namówić do spróbowania szczególnej kawy. Jest ona o tyle dla nas ważna, że to właściwie z tęsknoty do wspomnienia jej smaku zrodziły się plany budowy naszej palarni kawy.
INDIA MONSOONED MALABAR to arabika, którą się kocha lub nie lubi, ale spróbować należy. Jest to taki „must be” na liście każdego kawosza.
Na smak tej kawy wpływ ma obórka ziarna, które przez cztery miesiące jest poddawane działaniu wiatrów i deszczów monsunowych. Z tego powodu jej wygląd jest zaskakujący, gdyż ziarno surowej kawy nabiera bladozłotego koloru. Niektórzy żartują: palimy orzeszki
W smaku i aromacie zawdzięczanym naturalnym procesom, wyczuwamy nuty ziołowe, czekoladowe, drzewne i szlachetnego tytoniu. W tle pojawia się odrobina pieprzu, cynamonu i goździków. Kawa ta ma wysokie body i niską kwasowość.
Jesteśmy ciekawi, czego inspiracją będzie dla Was taka mała czarna filiżanka
Skład:
100% Arabica Monsooned Malabar
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 4/5
Intensywność: 4/5
Profil: cedr, szlachetny tytoń, zioła, czekolada deserowa
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
INDIA MONSOONED MALABAR 70% ARABICA 30% ROBUSTA

INDIA BLEND MONSOONED MALABAR dla wszystkich, którym tradycyjne wydanie Malabar jest zbyt delikatne, polecamy nowy blend ziaren monsunowych. W naszym magazynie znalazło się tym razem również miejsce dla Robusty Indyjskiej Monsooned Malabar. Z połączenia tych ziaren z Arabica Monsooned Malabar mamy wspaniałą mieszankę, która eksponuje najlepsze walory kaw monsunowych.
Kawa ta charakteryzuje się niezwykle bogatą cremą, zrównoważonym, gładkim body a w aromacie odurzy nas przyprawami, ziołami, drzewem sandałowym czy nutką szlachetnego tytoniu.
Jedyna w swoim rodzaju. Smacznie polecamy!
skład:
70% Arabica Monsooned Malabar
30% Robusta Monsooned Malabar
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 4/5
Profil: cedr, szlachetny tytoń, zioła, czekolada deserowa
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
PODRÓŻ DO VIETNAMU 100 % ROBUSTA

100% ROBUSTA VIETNAM
Bardzo wyrazista w smaku i aromacie z potężną dawką kofeiny. Dla prawdziwych koneserów mocy.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 5/5
Intensywność: 4/5
Profil: prażone orzechy, wanilia, czekolada deserowa, palony karmel
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
KAWA BENITO

Kawa średnio palona będąca połączeniem wyrazistej nuty czekoladowo-orzechowej arabiki z Nicaraguy wraz z uderzająco pikantno tytoniowym smaku robusty z Indii. W tle znajdujemy odrobinę kwasowości w cytrynowym stylu. Kawa jest przyjemna w odbiorze ze słodkimi nutami owocowymi.
Doskonale sprawdzi się w ekspresach automatycznych, kolbowych. Polecamy również do espresso. Wielu klientów ceni sobie również tradycyjny sposób zaparzania.
Skład:
Arabika Nicaragua 70%
Robusta India 30%
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: czekolada, orzechy, cytrusy, subtelny tytoń
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny