KOSTARYKA WITA 100% ARABICA





6DB5-12727
spodziewana dostawa
24 godziny

Opis
Kostaryka zapewnia idealne warunki do uprawy kawy. Osadowy skład gleby, łagodny klimat, duża wilgotność powietrza gwarantują bogate zbiory. Większość plantacji kawy skupia się wokół stolicy kraju - San Jose, w regionie Tarrazu. Arabica La Pastora Tarrazu uprawiana jest na wysokości 1100-1800 m n.p.m., co klasyfikuje ją jako kawę o wyłącznie twardych ziarnach przygotowania europejskiego (SHB EP). Ziarna są gęste, dojrzewają powoli. Największą spółdzielnią w regionie jest Coope Tarrazu, której tradycja sięga 1960 roku. Kawę sprzedawano pośrednikom – rolnicy mieli niewielką wiedzę na temat produkcji kawy. Dzisiaj spółdzielnia liczy 5000 członków i słynie z rozpowszechniania programów szkoleniowych uwzględniających praktyki przyjazne dla środowiska. Kostaryka przez 200 lat wypracowała sobie prestiż eksportera kawy premium i pragnie go podtrzymać przy produkcji Arabiki. Kawy z Tarrazu wygrały wiele międzynarodowych konkursów baristycznych oraz cuppingu.
„Kostaryka Wita” to kawa myta, typu single origin w wydaniu 100% Arabica. Idealna na egzotyczne popołudnie. Kawa palona „full city roast”. Zdobywa 84,5/100 punktów w skali SCA (Speciality Coffee Association).
Delikatna z dominującym aromatem gorzkiej czekolady , wyczuwalnymi nutami prażonych orzechów laskowych, i pieczonych kasztanów. Słodki smak kawy przywodzi na myśl ciemną czekoladą, z dodatkiem mandarynki co nadaje jej charakterystyczny smak. To unikalne połączenie, które przeniesie Cię na tropikalne plantacje Kostaryki.
Kawa idealna do parzenia w ekspresach kolbowych, automatycznych i tradycyjnie. Smakoszy zadowoli również, gdy posłuży do przyrządzenia cold brew. Polecamy zasmakować jej w postaci espresso, w wydaniu czarnym i na biało.
Nasze opakowania są gwarancją świeżości każdego ziarna. Dzięki precyzyjnym zamknięciom, ziarna kawy są hermetycznie zabezpieczone przed dostępem powietrza oraz wilgocią. Specjalne materiały opakowania utrzymują intensywny aromat, dostarczając niezapomniane doświadczenie smakowe z każdym parzeniem.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: mandarynka, ciemna czekolada, syrop klonowy
Sylwia K.
Polecam. Wyśmienita!