KOSTARYKA WITA 100% ARABICA
6DB5-12727
spodziewana dostawa
Opis
Kostaryka zapewnia idealne warunki do uprawy kawy. Osadowy skład gleby, łagodny klimat, duża wilgotność powietrza gwarantują bogate zbiory. Większość plantacji kawy skupia się wokół stolicy kraju - San Jose, w regionie Tarrazu. Arabica La Pastora Tarrazu uprawiana jest na wysokości 1100-1800 m n.p.m., co klasyfikuje ją jako kawę o wyłącznie twardych ziarnach przygotowania europejskiego (SHB EP). Ziarna są gęste, dojrzewają powoli. Największą spółdzielnią w regionie jest Coope Tarrazu, której tradycja sięga 1960 roku. Kawę sprzedawano pośrednikom – rolnicy mieli niewielką wiedzę na temat produkcji kawy. Dzisiaj spółdzielnia liczy 5000 członków i słynie z rozpowszechniania programów szkoleniowych uwzględniających praktyki przyjazne dla środowiska. Kostaryka przez 200 lat wypracowała sobie prestiż eksportera kawy premium i pragnie go podtrzymać przy produkcji Arabiki. Kawy z Tarrazu wygrały wiele międzynarodowych konkursów baristycznych oraz cuppingu.
„Kostaryka Wita” to kawa myta, typu single origin w wydaniu 100% Arabica. Idealna na egzotyczne popołudnie. Kawa palona „full city roast”. Zdobywa 84,5/100 punktów w skali SCA (Speciality Coffee Association).
Delikatna z dominującym aromatem gorzkiej czekolady , wyczuwalnymi nutami prażonych orzechów laskowych, i pieczonych kasztanów. Słodki smak kawy przywodzi na myśl ciemną czekoladą, z dodatkiem mandarynki co nadaje jej charakterystyczny smak. To unikalne połączenie, które przeniesie Cię na tropikalne plantacje Kostaryki.
Kawa idealna do parzenia w ekspresach kolbowych, automatycznych i tradycyjnie. Smakoszy zadowoli również, gdy posłuży do przyrządzenia cold brew. Polecamy zasmakować jej w postaci espresso, w wydaniu czarnym i na biało.
Nasze opakowania są gwarancją świeżości każdego ziarna. Dzięki precyzyjnym zamknięciom, ziarna kawy są hermetycznie zabezpieczone przed dostępem powietrza oraz wilgocią. Specjalne materiały opakowania utrzymują intensywny aromat, dostarczając niezapomniane doświadczenie smakowe z każdym parzeniem.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: mandarynka, ciemna czekolada, syrop klonowy
Sylwia K.
Polecam. Wyśmienita!