Arabica
Cena
-
od
do
Kawa Arabica
Kawa Arabica jest jedną z najpopularniejszych odmian na całym świecie. Nieco łagodniejszy smak goryczki przykuwa uwagę szczególnie tych, którzy wolą nieco „słodsze” napoje. Warto jednak pamiętać, że uprawa, z której pochodzi kawa arabica ma istotne znaczenie dla smaku i jakości kawy. W tym miejscu zebraliśmy tylko najlepsze mieszaniny kaw typu Arabika.
PROGUSTA CASCARA Columbia Geisha, Bourbon, Tabi 150g
Cascara to napój o wyjątkowych właściwościach smakowych i zdrowotnych, który staje się coraz bardziej ceniony. Dosłownie "cascara" oznacza „skórkę” lub „łuskę”, a w kontekście kawy jest to zewnętrzna osłona, która otacza ziarno kawowe, czyli wiśnię kawowca. Jego popularność rośnie nie tylko ze względu na unikalny profil smakowy, ale także dzięki proekologicznemu podejściu w produkcji, wykorzystującym odpady z upraw kawy. To przykład na to, jak przemysł kawowy potrafi stwarzać nowe możliwości stosując zasadę zero waste.
Cascara jest bogata w antyoksydanty, błonnik oraz witaminy, w tym C i B. Zawiera kofeinę, choć w znacznie mniejszych ilościach niż tradycyjna kawa. Ponadto jest źródłem kwasów organicznych, które mogą wspierać trawienie. Niektórzy uważają, że picie caskary może wspomóc metabolizm i poprawić energię, ale nie jest to tak intensywne jak kawa.
Przygotuj 6 gram cascary na każde 100ml wody. Zalej wodą w temperaturze 95-100 stopni i odczekaj 5-7 minut. Po tym czasie Twoja cascara uzyska pełnię smaku. Sam dobierz dogodną metodę przygotowania. Możesz użyć french press lub zaparzyć ją jak herbatę a jeśli jesteś fanem eksperymentów spróbuj ją z dodatkami bądź w formie cold brew.
Kwasowość: 4/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 4/5
Profil: cytryna, owoc dzikiej róży, hibiskus, słodycz tamaryndowca
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
OAK EDITION NICARAGUA 100% Arabica 200g
Po sukcesie zeszłorocznej limitowanej edycji kawy leżakowanej w dębowej beczce po bourbonie oraz piwie postanowiliśmy zaskoczyć nowymi smakami.
Stworzyliśmy kawę o smaku niespotykanym nigdzie indziej. Naturalnie infuzowane ziarna Nicaragui Las Mimosas leżakowały przez sześć miesięcy w beczce po winie Malbec, miodzie pitnym oraz piwie BarleyWine. Proces ten nadał kawie unikalny charakter – wyczuwalne nuty ciemnych owoców, subtelnej czekolady, miodowej słodyczy i delikatnej nuty winiaku. Następnie ziarna poddaliśmy starannemu i powolnemu wypalaniu w tradycyjnym piecu bębnowym. I tak oto powstała kawa jedyna w swoim rodzaju, w wersji limitowanej dla prawdziwych koneserów wyjątkowych smaków.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 0/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: miód, czekolada deserowa, dębowa beczka, czerwone wino
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
OAK EDITION NICARAGUA 100% Arabica z puszką 200g
Po sukcesie zeszłorocznej limitowanej edycji kawy leżakowanej w dębowej beczce po bourbonie oraz piwie postanowiliśmy zaskoczyć nowymi smakami.
Stworzyliśmy kawę o smaku niespotykanym nigdzie indziej. Naturalnie infuzowane ziarna Nicaragui Las Mimosas leżakowały przez sześć miesięcy w beczce po winie Malbec, miodzie pitnym oraz piwie BarleyWine. Proces ten nadał kawie unikalny charakter – wyczuwalne nuty ciemnych owoców, subtelnej czekolady, miodowej słodyczy i delikatnej nuty winiaku. Następnie ziarna poddaliśmy starannemu i powolnemu wypalaniu w tradycyjnym piecu bębnowym. I tak oto powstała kawa jedyna w swoim rodzaju, w wersji limitowanej dla prawdziwych koneserów wyjątkowych smaków.
W tej wersji proponujemy zakup kawy z puszką w której bezpiecznie przechowasz swoje ziarna tak, aby jak najdłużej zachowały swój aromat.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 0/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: miód, czekolada deserowa, dębowa beczka, czerwone wino
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka: 24 godziny
Nicaragua Las Mimosas 100% Arabica
Filiżanka tej kawy to prawdziwa uczta dla zmysłów – intensywne nuty solidnej czekolady z delikatną kwasowością cytrynową tworzą harmonijną kompozycję. Plantacje, usytuowane w czystym, górskim środowisku, są wolne od pestycydów, co zapewnia czystość smaku i aromatu.Ciesz się filiżanką kawy z Nikaragui i odkryj jej niezwykłe walory!
Nicaragua Las Mimosas doskonale sprawdzi się w tradycyjnych metodach parzenia, takich jak kawa z kawiarki, jak również w ekspresach automatycznych i kolbowych. Dla odważnych smakoszy polecamy metody przelewowe. Najlepiej delektować się nią w wersji czarnej lub z dodatkiem mleka, aby w pełni docenić jej charakter.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 3/5
Profil: czekolada deserowa, orzech włoski, kafir
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
Meksyk Las Hortensias 100% Arabica
Kawa Meksyk Las Hortensias to organiczna 100% Arabica
Meksyk słynie z produkcji różnorodnych kaw klasy premium, od lekkiego body i delikatnego smaku do słodkiej kawy z nutami czekolady i karmelu. Te wyjątkowe smaki zawdzięcza się panującemu tam mikroklimatowi oraz bogatym w różne minerały glebom.
Meksyk Las Hortensias jest uprawiana w cieniu drzew wspierającym naturalne warunki uprawy. Zrównoważone podejście określa również wszystkie procesy na plantacji a tropikalny mikroklimat, odległość do morza wraz z pasją i ciężką pracą farmerów współtworzą ten wyjątkowy profil kawy.
Macie ochotę na degustację? Może to właśnie Wasza ulubiona kawa?
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, karmel, grejfrut
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
WIZYTA W PERU 100% ARABIKA
Tym razem zapraszamy Was na plantacje prowincji Rodriguez de Mendoza na wschodnich zboczach Andów w regionie Amazonas, aż do południowej granicy chronionych lasów Alto Mayo. Na wysokości 1500-1800 m n.p.m 356 członków spółdzielni prowadzą małe, ekologiczne gospodarstwa od 2 do 10 hektarów. Wysokość upraw, trudno dostępny teren sprawiają, że owoce zbierane są ręcznie. Dzięki wysoko położonym plantacjom, żyznej glebie zbyteczne jest również stosowanie środków chemicznych co ma wyjątkowy wpływ na jakość surowca, a co za tym idzie plantacje uprawiane są w sposób organiczny.
Tegoroczna Wizyta w Peru to zbalansowane body. Przynosi nam bardzo zrównoważony, słodki smak, przyjemną delikatną kwasowość oraz nuty orzechów laskowych i mlecznej czekolady. W tle powinniśmy dostrzec filigranowy akcent dojrzałej czarnej porzeczki.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2,5/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, dojrzała czarna porzeczka, czarne winogrona
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
ETIOPIA WITA 100% ARABICA
ETIOPIA WITA to kawa typu single origin, która pozwala nam na smakowanie 100% arabiki z Afryki. Jest to kawa o bardzo świeżym aromacie. Wyczuwalne nuty cytrusowe, zwłaszcza trawy cytrynowej. Ponadto zauważalne są nuty czarnej herbaty i kolendry. W smaku natomiast wyczuwamy delikatne smaki kwiatowe, limonki i czerwonego pieprzu. Kawa dla tych, którzy poszukują delikatnego kwaśnego posmaku, który ulega ukryciu przy każdym kolejnym łyku kawy. Kawa do ekspresów kolbowych, automatów i parzenia tradycyjnego w kawiarkach.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: trawa cytrynowa, bergamotka, jaśmin
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
HONDURAS MARCALA 100% ARABIKA
Honduras Marcala - 100% arabica. To kawa typu speciality nie tylko ze względu na 83 pkt wg SCA (Speciality Coffee Association),ale również na sposób produkcji ziarna, które pochodzi z pionierskiej, jak na tamte rejony świata, ekologicznej spółdzielni ROAS skupiającej 270 rolników. Ekologia to nie wszystko, kawa ta jest specjalna również pod innym względem. Aż 77 członków spółdzielni to kobiety. RAOS dba o to, aby zwiększyć równość płci wśród swoich członków, szczególnie w odniesieniu do komplikacji prawnych związanych z ograniczeniami związanymi z płcią w zakresie posiadania ziemi uprawnej, a także większym stopniem trudności, z jakimi kobiety często stykają się w zakresie kredytu zabezpieczającego i finansowania przed zbiorami. Kawa pochodzi z tegorocznych zbiorów na wysokości powyżej 1500 m n.p.m., co czyni ją wyjątkowo delikatną.
Nasza arabica Honduras to gładkie body. W smaku wyczujemy nienachalne nuty orzecha laskowego, średnią miodową słodycz oraz delikatne białe owoce. W zależności od sposobu zaparzania, z kawy można wydobyć lekko kwaskowy smak wczesnych winogron. Kwasowość idealnie równoważy się z wyczuwalną goryczką deserowej czekolady.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: orzechy laskowe, miód, wczesne winogrona, deserowa czekolada
Dostępność: spodziewana dostawa
KOSTARYKA WITA 100% ARABICA
KOSTARYKA WITA to kawa typu single origin w wydaniu 100% Arabica. Idealna na egzotyczne popołudnie. Kawa palona „full city roast”. Delikatna z dominującym aromatem gorzkiej czekolady, wyczuwalnymi nutami prażonych orzechów laskowych, i pieczonych kasztanów. Słodki smak kawy przywodzi na myśl ciemną czekoladą, z dodatkiem mandarynki co nadaje jej charakterystyczny smak. Kawa idealna do parzenia w ekspresach kolbowych, automatycznych i tradycyjnie. Smakoszy zadowoli również, gdy posłuży do przyrządzenia cold brew.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: mandarynka, ciemna czekolada, syrop klonowy
Dostępność: spodziewana dostawa
BRAZYLIA 100% ARABICA
Kawa Progusta Brazylia 100% Arabica, to mieszanka ziaren kaw mogiano, cerado oraz santos. Wszystkie razem tworzą kawę o bardzo delikatnym smaku, niską kwasowością oraz lekko wyczuwalną goryczką. W Brazylii można wyczuć nuty czekoladowo-orzechowe oraz delikatny smak mango.
100% ARABICA
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: czekoladowo-orzechowy, karmel, mango
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
BURUNDI 100% arabica
Kawa Burundi 100% Arabica.
Kawa z afrykańskiej plantacji w Burundi, to najwyższej jakości Arabica która zdobyła 85 punktów SCA.
Jest to kawa o przyjemnej limonkowej kwasowości z wyczuwalną nutą zielonych owoców.
W smaku i zapachu wyczuwalne są nuty karmelu i czekolady, całość jest bardzo zrównoważona z lekką nutką słodyczy poziomki.
Palenie: mocno palona
Kwasowość: 4/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 4/5
Profil: limonka, karmel, poziomka, ciemna czekolada
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 48 godzin
INDIA MONSOONED MALABAR 100% ARABICA
Dzisiaj chcielibyśmy Was namówić do spróbowania szczególnej kawy. Jest ona o tyle dla nas ważna, że to właściwie z tęsknoty do wspomnienia jej smaku zrodziły się plany budowy naszej palarni kawy.
INDIA MONSOONED MALABAR to arabika, którą się kocha lub nie lubi, ale spróbować należy. Jest to taki „must be” na liście każdego kawosza.
Na smak tej kawy wpływ ma obórka ziarna, które przez cztery miesiące jest poddawane działaniu wiatrów i deszczów monsunowych. Z tego powodu jej wygląd jest zaskakujący, gdyż ziarno surowej kawy nabiera bladozłotego koloru. Niektórzy żartują: palimy orzeszki
W smaku i aromacie zawdzięczanym naturalnym procesom, wyczuwamy nuty ziołowe, czekoladowe, drzewne i szlachetnego tytoniu. W tle pojawia się odrobina pieprzu, cynamonu i goździków. Kawa ta ma wysokie body i niską kwasowość.
Jesteśmy ciekawi, czego inspiracją będzie dla Was taka mała czarna filiżanka
Skład:
100% Arabica Monsooned Malabar
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 4/5
Intensywność: 4/5
Profil: cedr, szlachetny tytoń, zioła, czekolada deserowa
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
Boca Rosa Brasil Yellow Bourbon 100% Arabica
Brasil Yellow Bourbon 100% Arabica to ziarna myte o screenie 17/18. Kawa single origin o 82,75 punktów SCA. Ziarna tworzą kawę o bardzo delikatnym smaku, niskiej kwasowości oraz dobrze wyczuwalnej słodyczy. W "Boca Rosa" można wyczuć nuty czekoladowo-orzechowe, zwłaszcza mlecznej czekolady.
Brazylia jest jednym z głównych producentów i eksporterów kawy na świecie. W latach 1820-1830 na plantacjach kawowych w Brazylii pojawiła się odmiana arabica, która przyczyniała się do szybkiego wzrostu brazylijskiej produkcji kawy. Korzystne warunki klimatyczne, szczególnie w południowej części kraju, sprzyjają rozwojowi plantacji kawowych. W Brazylii zrewolucjonizowano sposób uprawy kawy poprzez prowadzenie innowacyjnych rozwiązań typu zmechanizowane zbieranie oraz zaawansowane metody przetwarzania.
Filiżanka Boca Rosa to klasyka o zrównoważonym aromacie.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 2/5
Profil: czekolada mleczna, suszone owoce, nugat
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
Brazil Santos 100% Arabica
Santos - to popularna odmiana Arabiki pochodzącej z Brazylii. Oznacza się bardzo delikatną kwasowością i miodową słodyczą. W smaku wyczujemy orzech oraz nuty karmelowe.
Jeśli marzysz o chwili spokoju przy filiżance łagodnej kawy te ziarna są właśnie dla Ciebie.
100% Arabica
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: orzech, karmel, miód, mleczna czekolada
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka: 24 godziny
DECAFF No. 1 - BEZKOFEINOWA
Decaff No 1. Oferujemy naszą pierwszą kawę bezkofeinową składającą się ze starannie dobranych i współgrających ziaren Arabik Ameryki Południowej oraz Afryki wschodniej. Specjalna kompozycja ziaren pozwoliła nam na uzyskanie bardzo dobrze „wyważonej smakowo i aromatycznie” filiżanki kawy. Delikatna, subtelna, owocowa słodycz dojrzałego jabłka spotyka się z nutami szlachetnego tytoniu, pieprzu oraz mlecznej czekolady. Całość minimalnie dopełnia stonowany karmel i nugat. Metoda dekofeinizacji zastosowana w przypadku tej konkretnej kawy to opatentowany proces dekofeinizacji naturalnego ciekłego dwutlenku węgla. Surową, niepaloną kawę zwilża się wodą i kontaktuje z ciekłym CO2 pod ciśnieniem, który pozyskuje się z naturalnego źródła słodkowodnego. Poprzez cyrkulację w kawie CO2 wyciąga kofeinę z ziaren. Proces ten jest powtarzany, aż do osiągnięcia wymaganego poziomu kofeiny resztkowej. Na koniec kawa jest wyładowywana do suszarki, gdzie jest delikatnie suszona do mniej więcej pierwotnej zawartości wilgoci. Następnie kawa jest gotowa do palenia. Dekofeinacja naturalnym CO2 jest procesem szczególnie delikatnym gwarantującym wysoką retencję składników zapachowych i smakowych. Szczególnie wysokiej jakości kawy specjalne korzystają z tego delikatnego zabiegu. Ponadto proces ten jest całkowicie naturalny i odpowiedni dla certyfikowanych kaw organicznych.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: jabłko, czekolada, nugat
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
Starannie wyselekcjonowane ziarna
Dokładamy wszelkich starań, aby każdy, kto zdecydował się na zakup kawy w sklepie Progusta.pl był pewny, że dostaje to, co naprawdę najlepsze. Proponowana przez nas kawa arabica to wyselekcjonowane ziarna pozwalające na uzyskanie kawy o łagodnym smaku, a jednocześnie wyrazistym, kawowym aromacie. W ofercie posiadamy między innymi te o nutach orzechowych, czekoladowych, cytrusowych. Proponowana przez nas kawa arabica to propozycja odpowiednia dla każdego, kto ceni leniwe poranki i relaksujące popołudnia z filiżanką aromatycznej kawy w ręce. Uwielbiasz klasyczny, uniwersalny smak – znajdziesz tutaj swoją idealną kawę!