Polecane


Cena
-
od
do
Polecane kawy
Kawa to napój, bez którego wielu z nas w ogóle nie wyobraża sobie dnia. Sięgamy po nią o poranku, kiedy dopiero rozpoczynamy dzień, często towarzyszy nam także w pracy. Wychodząc naprzeciw tym, którzy stawiają na kawy naprawdę dobrej jakości, proponujemy polecane kawy, które nie rozczarują nikogo. W tej kategorii zgromadziliśmy najlepsze kawy, które zwracają uwagę niezwykłym smakiem i bogactwem aromatu. Proponujemy zarówno cenne arabiki, jak i wyjątkowe robusty, w ofercie posiadamy kawy średnio palone i tak zwane kawy full city roast.
PROGUSTA CASCARA Columbia Geisha, Bourbon, Tabi 150g

Cascara to napój o wyjątkowych właściwościach smakowych i zdrowotnych, który staje się coraz bardziej ceniony. Dosłownie "cascara" oznacza „skórkę” lub „łuskę”, a w kontekście kawy jest to zewnętrzna osłona, która otacza ziarno kawowe, czyli wiśnię kawowca. Jego popularność rośnie nie tylko ze względu na unikalny profil smakowy, ale także dzięki proekologicznemu podejściu w produkcji, wykorzystującym odpady z upraw kawy. To przykład na to, jak przemysł kawowy potrafi stwarzać nowe możliwości stosując zasadę zero waste.
Cascara jest bogata w antyoksydanty, błonnik oraz witaminy, w tym C i B. Zawiera kofeinę, choć w znacznie mniejszych ilościach niż tradycyjna kawa. Ponadto jest źródłem kwasów organicznych, które mogą wspierać trawienie. Niektórzy uważają, że picie caskary może wspomóc metabolizm i poprawić energię, ale nie jest to tak intensywne jak kawa.
Przygotuj 6 gram cascary na każde 100ml wody. Zalej wodą w temperaturze 95-100 stopni i odczekaj 5-7 minut. Po tym czasie Twoja cascara uzyska pełnię smaku. Sam dobierz dogodną metodę przygotowania. Możesz użyć french press lub zaparzyć ją jak herbatę a jeśli jesteś fanem eksperymentów spróbuj ją z dodatkami bądź w formie cold brew.
Kwasowość: 4/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 4/5
Profil: cytryna, owoc dzikiej róży, hibiskus, słodycz tamaryndowca
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
OAK EDITION NICARAGUA 100% Arabica 200g

Po sukcesie zeszłorocznej limitowanej edycji kawy leżakowanej w dębowej beczce po bourbonie oraz piwie postanowiliśmy zaskoczyć nowymi smakami.
Stworzyliśmy kawę o smaku niespotykanym nigdzie indziej. Naturalnie infuzowane ziarna Nicaragui Las Mimosas leżakowały przez sześć miesięcy w beczce po winie Malbec, miodzie pitnym oraz piwie BarleyWine. Proces ten nadał kawie unikalny charakter – wyczuwalne nuty ciemnych owoców, subtelnej czekolady, miodowej słodyczy i delikatnej nuty winiaku. Następnie ziarna poddaliśmy starannemu i powolnemu wypalaniu w tradycyjnym piecu bębnowym. I tak oto powstała kawa jedyna w swoim rodzaju, w wersji limitowanej dla prawdziwych koneserów wyjątkowych smaków.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 0/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: miód, czekolada deserowa, dębowa beczka, czerwone wino
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
OAK EDITION NICARAGUA 100% Arabica z puszką 200g

Po sukcesie zeszłorocznej limitowanej edycji kawy leżakowanej w dębowej beczce po bourbonie oraz piwie postanowiliśmy zaskoczyć nowymi smakami.
Stworzyliśmy kawę o smaku niespotykanym nigdzie indziej. Naturalnie infuzowane ziarna Nicaragui Las Mimosas leżakowały przez sześć miesięcy w beczce po winie Malbec, miodzie pitnym oraz piwie BarleyWine. Proces ten nadał kawie unikalny charakter – wyczuwalne nuty ciemnych owoców, subtelnej czekolady, miodowej słodyczy i delikatnej nuty winiaku. Następnie ziarna poddaliśmy starannemu i powolnemu wypalaniu w tradycyjnym piecu bębnowym. I tak oto powstała kawa jedyna w swoim rodzaju, w wersji limitowanej dla prawdziwych koneserów wyjątkowych smaków.
W tej wersji proponujemy zakup kawy z puszką w której bezpiecznie przechowasz swoje ziarna tak, aby jak najdłużej zachowały swój aromat.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 0/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: miód, czekolada deserowa, dębowa beczka, czerwone wino
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka: 24 godziny
WIZYTA W PERU 100% ARABIKA

Tym razem zapraszamy Was na plantacje prowincji Rodriguez de Mendoza na wschodnich zboczach Andów w regionie Amazonas, aż do południowej granicy chronionych lasów Alto Mayo. Na wysokości 1500-1800 m n.p.m 356 członków spółdzielni prowadzą małe, ekologiczne gospodarstwa od 2 do 10 hektarów. Wysokość upraw, trudno dostępny teren sprawiają, że owoce zbierane są ręcznie. Dzięki wysoko położonym plantacjom, żyznej glebie zbyteczne jest również stosowanie środków chemicznych co ma wyjątkowy wpływ na jakość surowca, a co za tym idzie plantacje uprawiane są w sposób organiczny.
Tegoroczna Wizyta w Peru to zbalansowane body. Przynosi nam bardzo zrównoważony, słodki smak, przyjemną delikatną kwasowość oraz nuty orzechów laskowych i mlecznej czekolady. W tle powinniśmy dostrzec filigranowy akcent dojrzałej czarnej porzeczki.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2,5/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, dojrzała czarna porzeczka, czarne winogrona
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
kawa Bernardino

Kawa średnio palona będąca połączeniem orzechowych aromatów brazylijskiej arabiki wraz z wyrazistą w smaku robustą z Wietnamu. Spotkanie z dwóch kontynentów z małą nutą goryczy. Mieszanka,
z której dostaniemy smak pikantnej słodyczy, która doskonale sprawdzi się w ekspresach automatycznych, kolbowych w wydaniu czarnym i na biało.
Skład:
Arabika Brazylia 60%
Robusta Vietnam 40%
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 4/5
Profil: pikantna słodycz (cynamon), czekolada, orzechy laskowe
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
SAMBA RODRIGUEZ

SAMBA RODRIGUEZ to wyjątkowa selekcja. Połączenie kultowych smaków i aromatów Brazylii. Tak jak brazylijska Samba, taniec kochanków łączy w sobie temperament, rozpala serca. Jest jak dzień i noc. Jak ogień i woda. Pobudza zmysły, poprawia nastrój. Delikatna goryczka oraz mocno wyczuwalne słodkie nuty orzechowe sprawiają, że kawa ta jest bardzo uniwersalna. Będzie smakować każdemu.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: mleczna czekolada, prażone migdały, nugat
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka: 24 godziny
KOSTARYKA WITA 100% ARABICA

KOSTARYKA WITA to kawa typu single origin w wydaniu 100% Arabica. Idealna na egzotyczne popołudnie. Kawa palona „full city roast”. Delikatna z dominującym aromatem gorzkiej czekolady, wyczuwalnymi nutami prażonych orzechów laskowych, i pieczonych kasztanów. Słodki smak kawy przywodzi na myśl ciemną czekoladą, z dodatkiem mandarynki co nadaje jej charakterystyczny smak. Kawa idealna do parzenia w ekspresach kolbowych, automatycznych i tradycyjnie. Smakoszy zadowoli również, gdy posłuży do przyrządzenia cold brew.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: mandarynka, ciemna czekolada, syrop klonowy
Dostępność: spodziewana dostawa
Wysyłka: 24 godziny
BURUNDI 100% arabica

Kawa Burundi 100% Arabica.
Kawa z afrykańskiej plantacji w Burundi, to najwyższej jakości Arabica która zdobyła 85 punktów SCA.
Jest to kawa o przyjemnej limonkowej kwasowości z wyczuwalną nutą zielonych owoców.
W smaku i zapachu wyczuwalne są nuty karmelu i czekolady, całość jest bardzo zrównoważona z lekką nutką słodyczy poziomki.
Palenie: mocno palona
Kwasowość: 4/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 4/5
Profil: limonka, karmel, poziomka, ciemna czekolada
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 48 godzin
Boca Rosa Brasil Yellow Bourbon 100% Arabica

Brasil Yellow Bourbon 100% Arabica to ziarna myte o screenie 17/18. Kawa single origin o 82,75 punktów SCA. Ziarna tworzą kawę o bardzo delikatnym smaku, niskiej kwasowości oraz dobrze wyczuwalnej słodyczy. W "Boca Rosa" można wyczuć nuty czekoladowo-orzechowe, zwłaszcza mlecznej czekolady.
Brazylia jest jednym z głównych producentów i eksporterów kawy na świecie. W latach 1820-1830 na plantacjach kawowych w Brazylii pojawiła się odmiana arabica, która przyczyniała się do szybkiego wzrostu brazylijskiej produkcji kawy. Korzystne warunki klimatyczne, szczególnie w południowej części kraju, sprzyjają rozwojowi plantacji kawowych. W Brazylii zrewolucjonizowano sposób uprawy kawy poprzez prowadzenie innowacyjnych rozwiązań typu zmechanizowane zbieranie oraz zaawansowane metody przetwarzania.
Filiżanka Boca Rosa to klasyka o zrównoważonym aromacie.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 2/5
Profil: czekolada mleczna, suszone owoce, nugat
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny