Speciality coffee


Cena
-
od
do
Kawa speciality
Za nazwą „speciality coffee” lub popularnym w Polsce innym określeniem tj. „kawa speciality” kryje się najwyższa jakość świeżych zbiorów i unikalny smak. To propozycja dla prawdziwych miłośników kawy, którzy chcą poznać wyjątkowe aromaty pochodzące z różnych stron świata. W naszym sklepie znajdziesz szeroki wybór pysznych kaw specjality, dzięki którym każdy odkryje swój idealny smak. Jeżeli cenisz sobie najwyższą jakość – produkty z tej kategorii są dla Ciebie!
Nicaragua Las Mimosas 100% Arabica

Filiżanka tej kawy to prawdziwa uczta dla zmysłów – intensywne nuty solidnej czekolady z delikatną kwasowością cytrynową tworzą harmonijną kompozycję. Plantacje, usytuowane w czystym, górskim środowisku, są wolne od pestycydów, co zapewnia czystość smaku i aromatu.Ciesz się filiżanką kawy z Nikaragui i odkryj jej niezwykłe walory!
Nicaragua Las Mimosas doskonale sprawdzi się w tradycyjnych metodach parzenia, takich jak kawa z kawiarki, jak również w ekspresach automatycznych i kolbowych. Dla odważnych smakoszy polecamy metody przelewowe. Najlepiej delektować się nią w wersji czarnej lub z dodatkiem mleka, aby w pełni docenić jej charakter.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 3/5
Profil: czekolada deserowa, orzech włoski, kafir
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
Meksyk Las Hortensias 100% Arabica

Kawa Meksyk Las Hortensias to organiczna 100% Arabica
Meksyk słynie z produkcji różnorodnych kaw klasy premium, od lekkiego body i delikatnego smaku do słodkiej kawy z nutami czekolady i karmelu. Te wyjątkowe smaki zawdzięcza się panującemu tam mikroklimatowi oraz bogatym w różne minerały glebom.
Meksyk Las Hortensias jest uprawiana w cieniu drzew wspierającym naturalne warunki uprawy. Zrównoważone podejście określa również wszystkie procesy na plantacji a tropikalny mikroklimat, odległość do morza wraz z pasją i ciężką pracą farmerów współtworzą ten wyjątkowy profil kawy.
Macie ochotę na degustację? Może to właśnie Wasza ulubiona kawa?
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, karmel, grejfrut
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
WIZYTA W PERU 100% ARABIKA

Tym razem zapraszamy Was na plantacje prowincji Rodriguez de Mendoza na wschodnich zboczach Andów w regionie Amazonas, aż do południowej granicy chronionych lasów Alto Mayo. Na wysokości 1500-1800 m n.p.m 356 członków spółdzielni prowadzą małe, ekologiczne gospodarstwa od 2 do 10 hektarów. Wysokość upraw, trudno dostępny teren sprawiają, że owoce zbierane są ręcznie. Dzięki wysoko położonym plantacjom, żyznej glebie zbyteczne jest również stosowanie środków chemicznych co ma wyjątkowy wpływ na jakość surowca, a co za tym idzie plantacje uprawiane są w sposób organiczny.
Tegoroczna Wizyta w Peru to zbalansowane body. Przynosi nam bardzo zrównoważony, słodki smak, przyjemną delikatną kwasowość oraz nuty orzechów laskowych i mlecznej czekolady. W tle powinniśmy dostrzec filigranowy akcent dojrzałej czarnej porzeczki.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2,5/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, dojrzała czarna porzeczka, czarne winogrona
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
ETIOPIA WITA 100% ARABICA

ETIOPIA WITA to kawa typu single origin, która pozwala nam na smakowanie 100% arabiki z Afryki. Jest to kawa o bardzo świeżym aromacie. Wyczuwalne nuty cytrusowe, zwłaszcza trawy cytrynowej. Ponadto zauważalne są nuty czarnej herbaty i kolendry. W smaku natomiast wyczuwamy delikatne smaki kwiatowe, limonki i czerwonego pieprzu. Kawa dla tych, którzy poszukują delikatnego kwaśnego posmaku, który ulega ukryciu przy każdym kolejnym łyku kawy. Kawa do ekspresów kolbowych, automatów i parzenia tradycyjnego w kawiarkach.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: trawa cytrynowa, bergamotka, jaśmin
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
HONDURAS MARCALA 100% ARABIKA

Honduras Marcala - 100% arabica. To kawa typu speciality nie tylko ze względu na 83 pkt wg SCA (Speciality Coffee Association),ale również na sposób produkcji ziarna, które pochodzi z pionierskiej, jak na tamte rejony świata, ekologicznej spółdzielni ROAS skupiającej 270 rolników. Ekologia to nie wszystko, kawa ta jest specjalna również pod innym względem. Aż 77 członków spółdzielni to kobiety. RAOS dba o to, aby zwiększyć równość płci wśród swoich członków, szczególnie w odniesieniu do komplikacji prawnych związanych z ograniczeniami związanymi z płcią w zakresie posiadania ziemi uprawnej, a także większym stopniem trudności, z jakimi kobiety często stykają się w zakresie kredytu zabezpieczającego i finansowania przed zbiorami. Kawa pochodzi z tegorocznych zbiorów na wysokości powyżej 1500 m n.p.m., co czyni ją wyjątkowo delikatną.
Nasza arabica Honduras to gładkie body. W smaku wyczujemy nienachalne nuty orzecha laskowego, średnią miodową słodycz oraz delikatne białe owoce. W zależności od sposobu zaparzania, z kawy można wydobyć lekko kwaskowy smak wczesnych winogron. Kwasowość idealnie równoważy się z wyczuwalną goryczką deserowej czekolady.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: orzechy laskowe, miód, wczesne winogrona, deserowa czekolada
Dostępność: spodziewana dostawa
KOSTARYKA WITA 100% ARABICA

KOSTARYKA WITA to kawa typu single origin w wydaniu 100% Arabica. Idealna na egzotyczne popołudnie. Kawa palona „full city roast”. Delikatna z dominującym aromatem gorzkiej czekolady, wyczuwalnymi nutami prażonych orzechów laskowych, i pieczonych kasztanów. Słodki smak kawy przywodzi na myśl ciemną czekoladą, z dodatkiem mandarynki co nadaje jej charakterystyczny smak. Kawa idealna do parzenia w ekspresach kolbowych, automatycznych i tradycyjnie. Smakoszy zadowoli również, gdy posłuży do przyrządzenia cold brew.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: mandarynka, ciemna czekolada, syrop klonowy
Dostępność: spodziewana dostawa
Wysyłka: 24 godziny
BURUNDI 100% arabica

Kawa Burundi 100% Arabica.
Kawa z afrykańskiej plantacji w Burundi, to najwyższej jakości Arabica która zdobyła 85 punktów SCA.
Jest to kawa o przyjemnej limonkowej kwasowości z wyczuwalną nutą zielonych owoców.
W smaku i zapachu wyczuwalne są nuty karmelu i czekolady, całość jest bardzo zrównoważona z lekką nutką słodyczy poziomki.
Palenie: mocno palona
Kwasowość: 4/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 4/5
Profil: limonka, karmel, poziomka, ciemna czekolada
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 48 godzin
INDIA MONSOONED MALABAR 100% ARABICA

Dzisiaj chcielibyśmy Was namówić do spróbowania szczególnej kawy. Jest ona o tyle dla nas ważna, że to właściwie z tęsknoty do wspomnienia jej smaku zrodziły się plany budowy naszej palarni kawy.
INDIA MONSOONED MALABAR to arabika, którą się kocha lub nie lubi, ale spróbować należy. Jest to taki „must be” na liście każdego kawosza.
Na smak tej kawy wpływ ma obórka ziarna, które przez cztery miesiące jest poddawane działaniu wiatrów i deszczów monsunowych. Z tego powodu jej wygląd jest zaskakujący, gdyż ziarno surowej kawy nabiera bladozłotego koloru. Niektórzy żartują: palimy orzeszki
W smaku i aromacie zawdzięczanym naturalnym procesom, wyczuwamy nuty ziołowe, czekoladowe, drzewne i szlachetnego tytoniu. W tle pojawia się odrobina pieprzu, cynamonu i goździków. Kawa ta ma wysokie body i niską kwasowość.
Jesteśmy ciekawi, czego inspiracją będzie dla Was taka mała czarna filiżanka
Skład:
100% Arabica Monsooned Malabar
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 4/5
Intensywność: 4/5
Profil: cedr, szlachetny tytoń, zioła, czekolada deserowa
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
INDIA MONSOONED MALABAR 70% ARABICA 30% ROBUSTA

INDIA BLEND MONSOONED MALABAR dla wszystkich, którym tradycyjne wydanie Malabar jest zbyt delikatne, polecamy nowy blend ziaren monsunowych. W naszym magazynie znalazło się tym razem również miejsce dla Robusty Indyjskiej Monsooned Malabar. Z połączenia tych ziaren z Arabica Monsooned Malabar mamy wspaniałą mieszankę, która eksponuje najlepsze walory kaw monsunowych.
Kawa ta charakteryzuje się niezwykle bogatą cremą, zrównoważonym, gładkim body a w aromacie odurzy nas przyprawami, ziołami, drzewem sandałowym czy nutką szlachetnego tytoniu.
Jedyna w swoim rodzaju. Smacznie polecamy!
skład:
70% Arabica Monsooned Malabar
30% Robusta Monsooned Malabar
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 4/5
Profil: cedr, szlachetny tytoń, zioła, czekolada deserowa
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
Tanzania Safari 100% Arabica

Tanzania Safari to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jej złożony bukiet smakowy, gładkie body i wyważona kwasowość sprawiają, że każdy łyk dostarcza niezapomnianych wrażeń, jak to przy Safari.
Odkryj wyjątkową kawę z serca Afryki, pochodzącą z plantacji Edelweiss w Tanzanii. Ta starannie wyselekcjonowana kawa wyróżnia się swoim niepowtarzalnym charakterem i doskonałą jakością, wynikającą z unikalnych warunków uprawy i pasji lokalnych plantatorów. Nasza kawa z Tanzanii zachwyca bogatym, pełnym smakiem, który łączy w sobie nuty kafiru, migdału oraz daktyli nadając kawie wiele słodyczy. Poczujesz w filiżance niezwykły aromat, który przenosi nas wprost na zielone wzgórza Afryki Wschodniej.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 3/5
Profil: kafir, limonka, migdał, daktyle
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
Kawa speciality – coś odpowiedniego dla każdego
Proponujemy naprawdę szeroki wybór, dbając o to, aby każdy, kogo interesuje kawa speciality mógł znaleźć to, co idealnie wpisuje się w indywidualne preferencje smakowe. Proponujemy kawy o wyczuwalnych nutach cytrusowych, orzechowych, czekoladowych czy kolendry. To oczywiście jedynie niewielki przykład tego, jaka kawa speciality dostępna jest w naszym sklepie. W naszym sklepie prowadzona jest sprzedaż wyłącznie najwyższej jakości ziaren, które pozwalają na uzyskanie naparu pełnego głębokiego smaku oraz wyjątkowo silnego aromatu. Wszystkie kawy wysyłane do naszych klientów są perfekcyjnie zapakowane, dzięki czemu ziarna nie tracą nic ze swoich wyjątkowych właściwości.