Do restauracji
Cena
-
od
do
Kawa do restauracji
Każda dobra restauracja powinna serwować nie tylko wyśmienite posiłki, ale również dawać swoim klientom możliwość napicia się perfekcyjnie zaparzonej kawy. Aby ten czarny napój charakteryzował się głębią smaku i aromatu, niezbędne są wysokiej jakości ziarna znanego pochodzenia. Wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom restauratorów, proponujemy szeroki wybór kawy. Nasza oferta to wyłącznie naprawdę dobra kawa do restauracji, która nie rozczaruje nawet największych jej znawców. To ukłon w stronę tych, którzy cenią kawę za jej wyjątkowe właściwości.
PROGUSTA CASCARA Columbia Geisha, Bourbon, Tabi 150g
Cascara to napój o wyjątkowych właściwościach smakowych i zdrowotnych, który staje się coraz bardziej ceniony. Dosłownie "cascara" oznacza „skórkę” lub „łuskę”, a w kontekście kawy jest to zewnętrzna osłona, która otacza ziarno kawowe, czyli wiśnię kawowca. Jego popularność rośnie nie tylko ze względu na unikalny profil smakowy, ale także dzięki proekologicznemu podejściu w produkcji, wykorzystującym odpady z upraw kawy. To przykład na to, jak przemysł kawowy potrafi stwarzać nowe możliwości stosując zasadę zero waste.
Cascara jest bogata w antyoksydanty, błonnik oraz witaminy, w tym C i B. Zawiera kofeinę, choć w znacznie mniejszych ilościach niż tradycyjna kawa. Ponadto jest źródłem kwasów organicznych, które mogą wspierać trawienie. Niektórzy uważają, że picie caskary może wspomóc metabolizm i poprawić energię, ale nie jest to tak intensywne jak kawa.
Przygotuj 6 gram cascary na każde 100ml wody. Zalej wodą w temperaturze 95-100 stopni i odczekaj 5-7 minut. Po tym czasie Twoja cascara uzyska pełnię smaku. Sam dobierz dogodną metodę przygotowania. Możesz użyć french press lub zaparzyć ją jak herbatę a jeśli jesteś fanem eksperymentów spróbuj ją z dodatkami bądź w formie cold brew.
Kwasowość: 4/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 4/5
Profil: cytryna, owoc dzikiej róży, hibiskus, słodycz tamaryndowca
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
Nicaragua Las Mimosas 100% Arabica
Filiżanka tej kawy to prawdziwa uczta dla zmysłów – intensywne nuty solidnej czekolady z delikatną kwasowością cytrynową tworzą harmonijną kompozycję. Plantacje, usytuowane w czystym, górskim środowisku, są wolne od pestycydów, co zapewnia czystość smaku i aromatu.Ciesz się filiżanką kawy z Nikaragui i odkryj jej niezwykłe walory!
Nicaragua Las Mimosas doskonale sprawdzi się w tradycyjnych metodach parzenia, takich jak kawa z kawiarki, jak również w ekspresach automatycznych i kolbowych. Dla odważnych smakoszy polecamy metody przelewowe. Najlepiej delektować się nią w wersji czarnej lub z dodatkiem mleka, aby w pełni docenić jej charakter.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 3/5
Profil: czekolada deserowa, orzech włoski, kafir
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
WIZYTA W PERU 100% ARABIKA
Tym razem zapraszamy Was na plantacje prowincji Rodriguez de Mendoza na wschodnich zboczach Andów w regionie Amazonas, aż do południowej granicy chronionych lasów Alto Mayo. Na wysokości 1500-1800 m n.p.m 356 członków spółdzielni prowadzą małe, ekologiczne gospodarstwa od 2 do 10 hektarów. Wysokość upraw, trudno dostępny teren sprawiają, że owoce zbierane są ręcznie. Dzięki wysoko położonym plantacjom, żyznej glebie zbyteczne jest również stosowanie środków chemicznych co ma wyjątkowy wpływ na jakość surowca, a co za tym idzie plantacje uprawiane są w sposób organiczny.
Tegoroczna Wizyta w Peru to zbalansowane body. Przynosi nam bardzo zrównoważony, słodki smak, przyjemną delikatną kwasowość oraz nuty orzechów laskowych i mlecznej czekolady. W tle powinniśmy dostrzec filigranowy akcent dojrzałej czarnej porzeczki.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2,5/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, dojrzała czarna porzeczka, czarne winogrona
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
kawa Bernardino
Kawa średnio palona będąca połączeniem orzechowych aromatów brazylijskiej arabiki wraz z wyrazistą w smaku robustą z Wietnamu. Spotkanie z dwóch kontynentów z małą nutą goryczy. Mieszanka,
z której dostaniemy smak pikantnej słodyczy, która doskonale sprawdzi się w ekspresach automatycznych, kolbowych w wydaniu czarnym i na biało.
Skład:
Arabika Brazylia 60%
Robusta Vietnam 40%
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 4/5
Profil: pikantna słodycz (cynamon), czekolada, orzechy laskowe
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
KAWA MIGUELA
Bogata mieszanka łącząca brazylijską i kolumbijską arabikę wraz z dalekowschodnią robustą. Kawa wyrazista o aromatach orzecha laskowego i migdałów z winnym charakterem. Minimalna gorycz z minimalną kwasowością pozwala odnaleźć owocowe treści. Mieszanka daje możliwość szerokiego wykorzystania w ekspresach automatycznych, kolbowych i przelewowych, jak również parzona w kawiarkach.
Skład:
50% Arabica Brazylia
20% Arabica Columbia
30% Robusta Vietnam
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, orzechy laskowe, marcepan
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
SAMBA RODRIGUEZ
SAMBA RODRIGUEZ to wyjątkowa selekcja. Połączenie kultowych smaków i aromatów Brazylii. Tak jak brazylijska Samba, taniec kochanków łączy w sobie temperament, rozpala serca. Jest jak dzień i noc. Jak ogień i woda. Pobudza zmysły, poprawia nastrój. Delikatna goryczka oraz mocno wyczuwalne słodkie nuty orzechowe sprawiają, że kawa ta jest bardzo uniwersalna. Będzie smakować każdemu.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: mleczna czekolada, prażone migdały, nugat
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka: 24 godziny
HONDURAS MARCALA 100% ARABIKA
Honduras Marcala - 100% arabica. To kawa typu speciality nie tylko ze względu na 83 pkt wg SCA (Speciality Coffee Association),ale również na sposób produkcji ziarna, które pochodzi z pionierskiej, jak na tamte rejony świata, ekologicznej spółdzielni ROAS skupiającej 270 rolników. Ekologia to nie wszystko, kawa ta jest specjalna również pod innym względem. Aż 77 członków spółdzielni to kobiety. RAOS dba o to, aby zwiększyć równość płci wśród swoich członków, szczególnie w odniesieniu do komplikacji prawnych związanych z ograniczeniami związanymi z płcią w zakresie posiadania ziemi uprawnej, a także większym stopniem trudności, z jakimi kobiety często stykają się w zakresie kredytu zabezpieczającego i finansowania przed zbiorami. Kawa pochodzi z tegorocznych zbiorów na wysokości powyżej 1500 m n.p.m., co czyni ją wyjątkowo delikatną.
Nasza arabica Honduras to gładkie body. W smaku wyczujemy nienachalne nuty orzecha laskowego, średnią miodową słodycz oraz delikatne białe owoce. W zależności od sposobu zaparzania, z kawy można wydobyć lekko kwaskowy smak wczesnych winogron. Kwasowość idealnie równoważy się z wyczuwalną goryczką deserowej czekolady.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: orzechy laskowe, miód, wczesne winogrona, deserowa czekolada
Dostępność: spodziewana dostawa
KAWA ANTONIO
Kawa mocniej palona. Antonio stanowi połączenie kolumbijskiego charakteru o słodkim aromacie, głębokim smaku z owocowym charakterem. Wyrazisty akcent tej kawie daje również dodatek ziarna robusta. Odczuwalnie więcej kofeiny. Antonio dobrze przyrządza się w ekspresach automatycznych i kolbowych, wyjątkowo aromatyczna parzona w kawiarkach.
Skład:
Arabica Columbia 60%
Robusta Vietnam 40%
Palenie: mocno palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 1/5
Gorycz: 4/5
Intensywność: 3,5/5
Profil: krwista pomarańcza, jagody, cedr
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
BRAZYLIA 100% ARABICA
Kawa Progusta Brazylia 100% Arabica, to mieszanka ziaren kaw mogiano, cerado oraz santos. Wszystkie razem tworzą kawę o bardzo delikatnym smaku, niską kwasowością oraz lekko wyczuwalną goryczką. W Brazylii można wyczuć nuty czekoladowo-orzechowe oraz delikatny smak mango.
100% ARABICA
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: czekoladowo-orzechowy, karmel, mango
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
INDIA MONSOONED MALABAR 70% ARABICA 30% ROBUSTA
INDIA BLEND MONSOONED MALABAR dla wszystkich, którym tradycyjne wydanie Malabar jest zbyt delikatne, polecamy nowy blend ziaren monsunowych. W naszym magazynie znalazło się tym razem również miejsce dla Robusty Indyjskiej Monsooned Malabar. Z połączenia tych ziaren z Arabica Monsooned Malabar mamy wspaniałą mieszankę, która eksponuje najlepsze walory kaw monsunowych.
Kawa ta charakteryzuje się niezwykle bogatą cremą, zrównoważonym, gładkim body a w aromacie odurzy nas przyprawami, ziołami, drzewem sandałowym czy nutką szlachetnego tytoniu.
Jedyna w swoim rodzaju. Smacznie polecamy!
skład:
70% Arabica Monsooned Malabar
30% Robusta Monsooned Malabar
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 4/5
Profil: cedr, szlachetny tytoń, zioła, czekolada deserowa
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
Boca Rosa Brasil Yellow Bourbon 100% Arabica
Brasil Yellow Bourbon 100% Arabica to ziarna myte o screenie 17/18. Kawa single origin o 82,75 punktów SCA. Ziarna tworzą kawę o bardzo delikatnym smaku, niskiej kwasowości oraz dobrze wyczuwalnej słodyczy. W "Boca Rosa" można wyczuć nuty czekoladowo-orzechowe, zwłaszcza mlecznej czekolady.
Brazylia jest jednym z głównych producentów i eksporterów kawy na świecie. W latach 1820-1830 na plantacjach kawowych w Brazylii pojawiła się odmiana arabica, która przyczyniała się do szybkiego wzrostu brazylijskiej produkcji kawy. Korzystne warunki klimatyczne, szczególnie w południowej części kraju, sprzyjają rozwojowi plantacji kawowych. W Brazylii zrewolucjonizowano sposób uprawy kawy poprzez prowadzenie innowacyjnych rozwiązań typu zmechanizowane zbieranie oraz zaawansowane metody przetwarzania.
Filiżanka Boca Rosa to klasyka o zrównoważonym aromacie.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 2/5
Profil: czekolada mleczna, suszone owoce, nugat
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
Santiago
Skomponowana z pasją w naszej lokalnej palarni kawy, mieszanka Santiago to prawdziwe dzieło sztuki, które przeniesie Cię w podróż przez serce Ameryki Środkowej i Południowej.
Kawa średnio palona będąca połączeniem kwiatowych aromatów arabiki z Costa Rica i Hondurasu wraz z wyrazistą w smaku robustą z Brazylii oraz Gwatemali.Arabica nadaje kawie delikatnego posmaku, podkreślonego orzechowymi nutami, które pozbawiają ją kwasowości. Robusta gwarantuje wyrazisty posmak czekolady z nutą przypraw. Mieszanka o intensywnym, kwiatowym aromacie. Doskonale sprawdzi się w ekspresach automatycznych, kolbowych w wydaniu czarnym i na biało.
Skład:
Arabica Costa Rica, Honduras 60%
Robusta Brazylia, Gwatemala 40%
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: czekolada mleczna, pralina, kwiatowo- orzechowy
Dostępność: spodziewana dostawa
Tanzania Safari 100% Arabica
Tanzania Safari to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jej złożony bukiet smakowy, gładkie body i wyważona kwasowość sprawiają, że każdy łyk dostarcza niezapomnianych wrażeń, jak to przy Safari.
Odkryj wyjątkową kawę z serca Afryki, pochodzącą z plantacji Edelweiss w Tanzanii. Ta starannie wyselekcjonowana kawa wyróżnia się swoim niepowtarzalnym charakterem i doskonałą jakością, wynikającą z unikalnych warunków uprawy i pasji lokalnych plantatorów. Nasza kawa z Tanzanii zachwyca bogatym, pełnym smakiem, który łączy w sobie nuty kafiru, migdału oraz daktyli nadając kawie wiele słodyczy. Poczujesz w filiżance niezwykły aromat, który przenosi nas wprost na zielone wzgórza Afryki Wschodniej.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 3/5
Profil: kafir, limonka, migdał, daktyle
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
Personalizowana kawa do restauracji – jakość przede wszystkim
Prowadzony przez nas sklep to miejsce, w którym oferowana jest wyłącznie najlepszej jakości kawa. Od początku naszej działalności liczy się dla nas klient i jego pełna satysfakcja. Dlatego proponujemy wyłącznie starannie wyselekcjonowane ziarna pochodzące od sprawdzonych dostawców. Kawa znajdująca się w naszej ofercie przechodzi starannie zorganizowany proces palenia, który odbywa się tak, aby z każdego ziarna wydobyć to, co najlepsze. Dzięki temu każda restauracja może przygotować dla swoich gości kawę, której aromat i smak naprawdę wzbudzą zachwyt.
Dobra kawa do restauracji – szeroki wybór ziaren różnego gatunku
Progusta.pl to sklep, który od początku świadomy jest tego, że klienci różnią się, jeśli chodzi o preferencje smakowe. Dlatego ci restauratorzy, którzy decydują się kupić kawę do swojego lokalu właśnie u nas, mogą liczyć na naprawdę niemały wybór. Proponujemy między innymi kawę ETIOPIA WITA, która jest jedną z wielu znajdujących się w naszej ofercie kaw single origin. Zachwyca bardzo świeżym aromatem, w którym wyraźnie wyczuwalne są nuty cytrusowe. WIZYTA W PERU to nasza kolejna propozycja dla najbardziej wymagających gości. Zachwyca orzechowymi oraz czekoladowymi nutami, jej cechą charakterystyczną jest także lekka kwasowość. Żadne ziarno w kawie dostarczanej przez nas do klientów nie znalazło się przypadkowo.
Kawa z logo do restauracji – skuteczny sposób na promocję
Własna kawa z logo do restauracji to nasza propozycja dla wszystkich restauratorów, którzy chcą nie tylko zapewnić swoim gościom doskonałą kawę, ale również budować prestiż lokalu i jego rozpoznawalność na rynku. Taka kawa pokazuje, że restauracji dba o swoich klientów, stawiając na ekskluzywne produkty personalizowane. To wyraz szacunku do klienta, który bez wątpienia docenią wszyscy. Warto pamiętać, że proponowana przez nas dobra kawa do restauracji dostępna jest w bardzo przystępnej cenie i zawsze zamknięta jest w szczelnych opakowaniach skutecznie chroniących jej zawartość. Dzięki temu ziarna nie mają kontaktu z powietrzem, nie tracą nic ze swoich cennych właściwości.
Prowadzisz restaurację i szukasz ekskluzywnych produktów? Chcesz mieć pewność, że Twoi goście dostaną kawę zachwycającą głębią smaku i intensywnością aromatu? Zależy Ci na możliwość naniesienia na opakowania własnego logo? Nie czekaj. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą kaw do restauracji. U nas znajdziesz to, co w Twoim lokalu sprawdzi się najlepiej!