Masz pytanie, zadzwoń do nas:
(+48) 95 7500 166
wyszukiwarka zaawansowana

SAMBA RODRIGUEZ

2.99857
Producent:
PROGUSTA
Kod produktu:
E1B9-7724D_20211109131503
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka:
24 godziny
58,00 zł 58.00



ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Kawa Progusta „Samba Rodriguez” to mieszanka ziaren arabiki Mogiano, Cerrado, Santos oraz robusty Conilon. Wszystkie razem tworzą kawę o bardzo delikatnym smaku, niską kwasowością oraz lekko wyczuwalną goryczką. W „Sambie...” można wyczuć nuty czekoladowo-orzechowe.

Brazylia jest jednym z głównych producentów i eksporterów kawy na świecie. W latach 1820-1830 na plantacjach kawowych w Brazylii pojawiła się odmiana arabica, która przyczyniała się do szybkiego wzrostu brazylijskiej produkcji kawy. Korzystne warunki klimatyczne, szczególnie w południowej części kraju, sprzyjają rozwojowi plantacji kawowych. W Brazylii zrewolucjonizowano sposób uprawy kawy poprzez prowadzenie innowacyjnych rozwiązań typu zmechanizowane zbieranie oraz zaawansowane metody przetwarzania.

Te wszystkie odmiany owoców kawowca zbierane są ręcznie, by później trafić do centralnej stacji obróbki. Owoce poddawane są procesowi obróbki mokrej, czyli oddzielaniu ziaren od miąższu, chociaż w 90% produkowania arabiki, najpopularniejszą metodą jest proces suchy, niemyty. Następnie ziarna podlegają fermentacji, suszone są na słońcu. To istotny proces dla zachowania delikatności smaku i aromatu.

Brazylia jest znana z uprawy arabiki, jednak brazylijska robusta również potrafi zaskoczyć swoim charakterystycznym smakiem. W 1952 roku Brazylijski Instytut Kawy (Instituto Brasileiro do Café, IBC) rozpoczął eksperymenty z uprawą kawy robusta, szczególnie na obszarach niższych wysokości nad poziomem morza – 200 m n.p.m. Doprowadziło to do ogromnej zmiany w kulturze regionalnej. Okazało się, że kawa robusta była bardziej odporna na niektóre szkodniki i choroby oraz miała wyższą wydajność w niższych warunkach wysokościowych. Obecnie Brazylijski Instytut Kawy (IBC) ocenia, że około 20% produkcji kawy w Brazylii to kawa robusta. Kawa robusta często wykorzystywana jest do produkcji kawy rozpuszczalnej oraz blendów kawowych. 

Nasza kawa Brazylia nadaje się do zaparzania w ekspresach kolbowych, automatach oraz za pomocą metody tradycyjnej. Sprawdzi się w postaci espresso, kawy czarnej i białej, a także wszelkich mlecznych naparów, typu latte.

Nasze opakowania są gwarancją świeżości każdego ziarna. Dzięki precyzyjnym zamknięciom, ziarna kawy są hermetycznie zabezpieczone przed dostępem powietrza oraz wilgocią. Specjalne materiały opakowania utrzymują intensywny aromat, dostarczając niezapomniane doświadczenie smakowe z każdym parzeniem.

Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: mleczna czekolada, prażone migdały, nugat

 

Opinie (0)

Pin It
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl