WIZYTA W PERU 100% ARABIKA





E1B9-7724D
średnia ilość
24 godziny

Opis
Zapraszamy Was na północ Peru, gdzie wzdłuż stromych zboczy porośniętych bujną roślinnością Andów rolnicy prowadzę uprawę kawowców. Na wysokości 900-1750 m n.p.m 385 członków spółdzielni - z tego 1/3 kobiet - prowadzi małe i ekologiczne gospodarstwa od 2 do 3 hektarów. Wysokość upraw, trudno dostępny teren sprawiają, że owoce zbierane są ręcznie. W 2008 roku UNICAFEC (Producers and Exporters of Special Coffees) zaanagażował rolników w wykorzystywanie nawozów organicznych, które mają zwiększyć produktywnośc każdego drzewa. Zastosowanie nawozów organicznych jest możliwe dzięki wysoko położonym plantacjom oraz żyznej glebie, które nie wymagają stosowania chemicznych specyfików. Ma to wyjątkowy wpływ na jakość surowca. Te plantacje uprawiane są w sposób organiczny.
Tegoroczna edycja naszej kawy „Wizyta w Peru” składa się z mytych ziaren San Ignacio-Cajamraca zbieranych w okresie między kwietniem, a październikiem. Kawa single origin o punktacji 83,75/100 wg SCA (Speciality Coffee Association). To wyłącznie twarde ziarna (Stricly Hard Bean) o dużej wielkości 6,75-7 mm. Arabica ta to zbalansowane body. Przynosi nam delikatną słodycz czekolady, łagodną, owocową kwasowość oraz nuty kwiatowe. W tle znajdujemy filigranowy akcent dojrzałej czarnej porzeczki.
Kawę „Wizyta w Peru” najlepiej zaparzać w sposób tradycyjny lub przelewowy. Polecamy zasmakować jej w postaci espresso i kawy czarnej.
Nasze opakowania są gwarancją świeżości każdego ziarna. Dzięki precyzyjnym zamknięciom, ziarna kawy są hermetycznie zabezpieczone przed dostępem powietrza oraz wilgocią. Specjalne materiały opakowania utrzymują intensywny aromat, dostarczając niezapomniane doświadczenie smakowe z każdym parzeniem.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2,5/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, dojrzała czarna porzeczka, czarne winogrona
Andrzej
Delikatnie owocowa, lekka przyjemna kwasowość po kilku łykach staje się aksamitnie czekoladowa