HONDURAS MARCALA 100% ARABIKA
![](/public/images/1px.gif)
![](/public/images/1px.gif)
![](/public/images/1px.gif)
![](/public/images/1px.gif)
![](/public/images/1px.gif)
E1B9-7724D_20210827155552
spodziewana dostawa
![](/public/images/1px.gif)
Opis
Honduras Marcala Las Adelfas to 100% arabica. Kawa z segmentu speciality nie tylko ze względu na 83,5/100 punktów wg SCA (Speciality Coffee Association), ale również ze względu na sposób produkcji ziarna, które pochodzi z pionierskiej, jak na tamte rejony świata, ekologicznej spółdzielni MORKATO
Tegoroczna kawa to myte ziarna pochodzące ze zbiorów w regionie Marcala. Uprawiana jest na wysokościach 1200-1650 m n.p.m., co czyni ją wyjątkowo delikatną. Niektórzy Honduras nazywają zielonymi płucami Ameryki Środkowej. Z powodu ogromnej liczby lasów, niektóre pasma górskie są dedykowane wyłącznie uprawom słodko-orzechowych kaw. Region kawowy Marcala znajdujący się w zachodniej części kraju to jeden z najbiedniejszych stanów, gdzie rolnictwo organiczne odgrywa kluczową rolę. Wielu rolników produkuje tylko kilka sztuk worków każdego roku.
Nasza arabica Honduras to gładkie body. W smaku wyczujemy nienachalne nuty orzecha laskowego, średnią miodową słodycz oraz delikatne białe owoce. W zależności od sposobu zaparzania, z kawy można wydobyć lekko kwaskowy smak wczesnych winogron. Kwasowość idealnie równoważy się z wyczuwalną goryczką deserowej czekolady.
Nadaje się do zaparzania w ekspresie automatycznym i kolbowym. Polecamy skosztować ją po zaparzeniu tradycyjnym, przelewowym lub w kawiarce. Sprawdzi się w wydaniu czarnym i na biało.
Nasze opakowania są gwarancją świeżości każdego ziarna. Dzięki precyzyjnym zamknięciom, ziarna kawy są hermetycznie zabezpieczone przed dostępem powietrza oraz wilgocią. Specjalne materiały opakowania utrzymują intensywny aromat, dostarczając niezapomniane doświadczenie smakowe z każdym parzeniem.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: orzechy laskowe, miód, wczesne winogrona, deserowa czekolada