Do gastronomii
Cena
-
od
do
Kawa do gastronomii
Jakikolwiek lokal gastronomiczny bez kawy trudno sobie dzisiaj wyobrazić. Nawet klienci najlepszych restauracji, którzy pojawiają się w nich po to, aby zjeść wyśmienity obiad, bardzo często zamawiają kawę. Bardzo ważne jest, aby serwować gościom kawę o głębokim smaku i niezwykłym aromacie. Tylko wówczas klienci będą naprawdę zadowoleni, a lokal będzie cieszył się ich doskonałą opinią. Wychodząc naprzeciw potrzebom osób prowadzących lokale gastronomiczne, proponujemy szeroki wybór kaw. Każda kawa do gastronomii znajdująca się w naszej ofercie to perfekcyjnie przygotowany produkt, który sprawdzi się nawet w najbardziej ekskluzywnych miejscach.
WIZYTA W PERU 100% ARABIKA
Tym razem zapraszamy Was na plantacje prowincji Rodriguez de Mendoza na wschodnich zboczach Andów w regionie Amazonas, aż do południowej granicy chronionych lasów Alto Mayo. Na wysokości 1500-1800 m n.p.m 356 członków spółdzielni prowadzą małe, ekologiczne gospodarstwa od 2 do 10 hektarów. Wysokość upraw, trudno dostępny teren sprawiają, że owoce zbierane są ręcznie. Dzięki wysoko położonym plantacjom, żyznej glebie zbyteczne jest również stosowanie środków chemicznych co ma wyjątkowy wpływ na jakość surowca, a co za tym idzie plantacje uprawiane są w sposób organiczny.
Tegoroczna Wizyta w Peru to zbalansowane body. Przynosi nam bardzo zrównoważony, słodki smak, przyjemną delikatną kwasowość oraz nuty orzechów laskowych i mlecznej czekolady. W tle powinniśmy dostrzec filigranowy akcent dojrzałej czarnej porzeczki.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2,5/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, dojrzała czarna porzeczka, czarne winogrona
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
Tanzania Safari 100% Arabica
Tanzania Safari to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jej złożony bukiet smakowy, gładkie body i wyważona kwasowość sprawiają, że każdy łyk dostarcza niezapomnianych wrażeń, jak to przy Safari.
Odkryj wyjątkową kawę z serca Afryki, pochodzącą z plantacji Edelweiss w Tanzanii. Ta starannie wyselekcjonowana kawa wyróżnia się swoim niepowtarzalnym charakterem i doskonałą jakością, wynikającą z unikalnych warunków uprawy i pasji lokalnych plantatorów. Nasza kawa z Tanzanii zachwyca bogatym, pełnym smakiem, który łączy w sobie nuty kafiru, migdału oraz daktyli nadając kawie wiele słodyczy. Poczujesz w filiżance niezwykły aromat, który przenosi nas wprost na zielone wzgórza Afryki Wschodniej.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 3/5
Profil: kafir, limonka, migdał, daktyle
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
Santiago
Skomponowana z pasją w naszej lokalnej palarni kawy, mieszanka Santiago to prawdziwe dzieło sztuki, które przeniesie Cię w podróż przez serce Ameryki Środkowej i Południowej.
Kawa średnio palona będąca połączeniem kwiatowych aromatów arabiki z Costa Rica i Hondurasu wraz z wyrazistą w smaku robustą z Brazylii oraz Gwatemali.Arabica nadaje kawie delikatnego posmaku, podkreślonego orzechowymi nutami, które pozbawiają ją kwasowości. Robusta gwarantuje wyrazisty posmak czekolady z nutą przypraw. Mieszanka o intensywnym, kwiatowym aromacie. Doskonale sprawdzi się w ekspresach automatycznych, kolbowych w wydaniu czarnym i na biało.
Skład:
Arabica Costa Rica, Honduras 60%
Robusta Brazylia, Gwatemala 40%
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: czekolada mleczna, pralina, kwiatowo- orzechowy
Dostępność: spodziewana dostawa
SAMBA RODRIGUEZ
SAMBA RODRIGUEZ to wyjątkowa selekcja. Połączenie kultowych smaków i aromatów Brazylii. Tak jak brazylijska Samba, taniec kochanków łączy w sobie temperament, rozpala serca. Jest jak dzień i noc. Jak ogień i woda. Pobudza zmysły, poprawia nastrój. Delikatna goryczka oraz mocno wyczuwalne słodkie nuty orzechowe sprawiają, że kawa ta jest bardzo uniwersalna. Będzie smakować każdemu.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: mleczna czekolada, prażone migdały, nugat
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka: 24 godziny
Nicaragua Las Mimosas 100% Arabica
Filiżanka tej kawy to prawdziwa uczta dla zmysłów – intensywne nuty solidnej czekolady z delikatną kwasowością cytrynową tworzą harmonijną kompozycję. Plantacje, usytuowane w czystym, górskim środowisku, są wolne od pestycydów, co zapewnia czystość smaku i aromatu.Ciesz się filiżanką kawy z Nikaragui i odkryj jej niezwykłe walory!
Nicaragua Las Mimosas doskonale sprawdzi się w tradycyjnych metodach parzenia, takich jak kawa z kawiarki, jak również w ekspresach automatycznych i kolbowych. Dla odważnych smakoszy polecamy metody przelewowe. Najlepiej delektować się nią w wersji czarnej lub z dodatkiem mleka, aby w pełni docenić jej charakter.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 3/5
Profil: czekolada deserowa, orzech włoski, kafir
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
KAWA MIGUELA
Bogata mieszanka łącząca brazylijską i kolumbijską arabikę wraz z dalekowschodnią robustą. Kawa wyrazista o aromatach orzecha laskowego i migdałów z winnym charakterem. Minimalna gorycz z minimalną kwasowością pozwala odnaleźć owocowe treści. Mieszanka daje możliwość szerokiego wykorzystania w ekspresach automatycznych, kolbowych i przelewowych, jak również parzona w kawiarkach.
Skład:
50% Arabica Brazylia
20% Arabica Columbia
30% Robusta Vietnam
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, orzechy laskowe, marcepan
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
kawa Bernardino
Kawa średnio palona będąca połączeniem orzechowych aromatów brazylijskiej arabiki wraz z wyrazistą w smaku robustą z Wietnamu. Spotkanie z dwóch kontynentów z małą nutą goryczy. Mieszanka,
z której dostaniemy smak pikantnej słodyczy, która doskonale sprawdzi się w ekspresach automatycznych, kolbowych w wydaniu czarnym i na biało.
Skład:
Arabika Brazylia 60%
Robusta Vietnam 40%
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 4/5
Profil: pikantna słodycz (cynamon), czekolada, orzechy laskowe
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
KAWA ANTONIO
Kawa mocniej palona. Antonio stanowi połączenie kolumbijskiego charakteru o słodkim aromacie, głębokim smaku z owocowym charakterem. Wyrazisty akcent tej kawie daje również dodatek ziarna robusta. Odczuwalnie więcej kofeiny. Antonio dobrze przyrządza się w ekspresach automatycznych i kolbowych, wyjątkowo aromatyczna parzona w kawiarkach.
Skład:
Arabica Columbia 60%
Robusta Vietnam 40%
Palenie: mocno palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 1/5
Gorycz: 4/5
Intensywność: 3,5/5
Profil: krwista pomarańcza, jagody, cedr
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
INDIA MONSOONED MALABAR 70% ARABICA 30% ROBUSTA
INDIA BLEND MONSOONED MALABAR dla wszystkich, którym tradycyjne wydanie Malabar jest zbyt delikatne, polecamy nowy blend ziaren monsunowych. W naszym magazynie znalazło się tym razem również miejsce dla Robusty Indyjskiej Monsooned Malabar. Z połączenia tych ziaren z Arabica Monsooned Malabar mamy wspaniałą mieszankę, która eksponuje najlepsze walory kaw monsunowych.
Kawa ta charakteryzuje się niezwykle bogatą cremą, zrównoważonym, gładkim body a w aromacie odurzy nas przyprawami, ziołami, drzewem sandałowym czy nutką szlachetnego tytoniu.
Jedyna w swoim rodzaju. Smacznie polecamy!
skład:
70% Arabica Monsooned Malabar
30% Robusta Monsooned Malabar
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 4/5
Profil: cedr, szlachetny tytoń, zioła, czekolada deserowa
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
HONDURAS MARCALA 100% ARABIKA
Honduras Marcala - 100% arabica. To kawa typu speciality nie tylko ze względu na 83 pkt wg SCA (Speciality Coffee Association),ale również na sposób produkcji ziarna, które pochodzi z pionierskiej, jak na tamte rejony świata, ekologicznej spółdzielni ROAS skupiającej 270 rolników. Ekologia to nie wszystko, kawa ta jest specjalna również pod innym względem. Aż 77 członków spółdzielni to kobiety. RAOS dba o to, aby zwiększyć równość płci wśród swoich członków, szczególnie w odniesieniu do komplikacji prawnych związanych z ograniczeniami związanymi z płcią w zakresie posiadania ziemi uprawnej, a także większym stopniem trudności, z jakimi kobiety często stykają się w zakresie kredytu zabezpieczającego i finansowania przed zbiorami. Kawa pochodzi z tegorocznych zbiorów na wysokości powyżej 1500 m n.p.m., co czyni ją wyjątkowo delikatną.
Nasza arabica Honduras to gładkie body. W smaku wyczujemy nienachalne nuty orzecha laskowego, średnią miodową słodycz oraz delikatne białe owoce. W zależności od sposobu zaparzania, z kawy można wydobyć lekko kwaskowy smak wczesnych winogron. Kwasowość idealnie równoważy się z wyczuwalną goryczką deserowej czekolady.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: orzechy laskowe, miód, wczesne winogrona, deserowa czekolada
Dostępność: spodziewana dostawa
GULIWER W PODRÓŻY
Mieszanka Guliwer w Podróży to wyjątkowa podróż po globalnych smakach, stworzona z pasją i troską w naszej lokalnej palarni. To przygoda dla Twojego podniebienia!
Kawa średnio palona będąca połączeniem kwiatowych aromatów arabiki z Nicaraguy i Ugandy wraz z wyrazistą w smaku robustą z Indii, Vietnamu oraz Gwatemali. Robusta nadaje kawie wyrazistego posmaku czekolady, podkreślonego pikantnymi nutami gałki muszkatołowej, które pozbawiają ją kwasowości. Arabica gwarantuje delikatny aromat i wyrafinowany posmak. Mieszanka o intensywnym smaku z dużą zawartością kofeiny. Nasza mieszanka zawiera aromatyczne ziarna gotowe do zaparzenia w ulubiony sposób.
Najlepiej sprawdza się w ekspresach automatycznych oraz kolbowych. Również nadaje się do parzenia tradycyjnego w kawiarkach. Polecamy zasmakować jej w postaci espresso.
Skład:
40% Arabica Nicaragua, Uganda
60% Robusta Vietnam, India, Guatemala
Palenie: mocno palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 4/5
Intensywność: 5/5
Profil: winno- gałka muszkatałowa, gorzka czekolada, tytoń, orzech włoski
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
BRAZYLIA 100% ARABICA
Kawa Progusta Brazylia 100% Arabica, to mieszanka ziaren kaw mogiano, cerado oraz santos. Wszystkie razem tworzą kawę o bardzo delikatnym smaku, niską kwasowością oraz lekko wyczuwalną goryczką. W Brazylii można wyczuć nuty czekoladowo-orzechowe oraz delikatny smak mango.
100% ARABICA
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: czekoladowo-orzechowy, karmel, mango
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
Boca Rosa Brasil Yellow Bourbon 100% Arabica
Brasil Yellow Bourbon 100% Arabica to ziarna myte o screenie 17/18. Kawa single origin o 82,75 punktów SCA. Ziarna tworzą kawę o bardzo delikatnym smaku, niskiej kwasowości oraz dobrze wyczuwalnej słodyczy. W "Boca Rosa" można wyczuć nuty czekoladowo-orzechowe, zwłaszcza mlecznej czekolady.
Brazylia jest jednym z głównych producentów i eksporterów kawy na świecie. W latach 1820-1830 na plantacjach kawowych w Brazylii pojawiła się odmiana arabica, która przyczyniała się do szybkiego wzrostu brazylijskiej produkcji kawy. Korzystne warunki klimatyczne, szczególnie w południowej części kraju, sprzyjają rozwojowi plantacji kawowych. W Brazylii zrewolucjonizowano sposób uprawy kawy poprzez prowadzenie innowacyjnych rozwiązań typu zmechanizowane zbieranie oraz zaawansowane metody przetwarzania.
Filiżanka Boca Rosa to klasyka o zrównoważonym aromacie.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 2/5
Profil: czekolada mleczna, suszone owoce, nugat
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
Kawa dla gastronomii najwyższej jakości
Progusta.pl to sklep odpowiedni dla wszystkich gastronomów szukających dla swoich lokali produktów najwyższej jakości. Proponujemy wyłącznie taką kawę, która spełnia najbardziej restrykcyjne normy. Wszystkie ziarna trafiające do sprzedaży w naszym sklepie są starannie wyselekcjonowane, a następnie poddawane precyzyjnemu procesowi palenia, co pozwala nadać im pożądane właściwości. Stawiając na ziarna z naszej oferty, można być pewnym, że uda się przygotować pyszną, pełną aromatu kawę, która nie rozczaruje nawet największych jej znawców.
Własna kawa do gastronomii – szeroki wybór ziaren
Proponowana przez nas kawa do gastronomii to szeroki wybór ziaren różnych gatunków. Proponujemy kawy różniące się między sobą smakiem i aromatem, co sprawia, że do swojego lokalu można wprowadzić kawy idealnie wpisujące się w preferencje smakowe różnych grup klientów. Dla naszych klientów przygotowaliśmy między inny kawę WIZYTA W PERU, która jest odpowiednia dla wszystkich miłośników arabiki. Zachwyca ona nutami czekolady i orzechów. Słodycz aromatu jest równoważona w niej przez delikatną kwasowość, co sprawia, że jest to kawa odpowiednia praktycznie dla wszystkich. Nasza kasza do gastronomii to oczywiście znacznie więcej. Dbamy o to, aby w naszej ofercie znalazło się coś odpowiedniego dla każdego.
Kawa z logo dla gastronomii – propozycja idealna dla promujących własny lokal
Nasza oferta to nie tylko wysokiej jakości kawa, ale również perfekcyjnie przygotowane opakowania z dowolnie zaprojektowanym logo. Decydując się na kawą z naszej oferty zamkniętą w torebkach z logo lokalu, zyskuje się doskonałe narzędzie w promowaniu własnej restauracji. Dbamy o to, aby opakowania na kawę były przygotowane perfekcyjnie. Zależy nam bowiem na tym, aby ziarna nie traciły swoich doskonałych właściwości. Dzięki temu zachowują smak i zapach, pozwalając tym samym na przygotowywanie pysznej kawy.
Kawa do gastronomii to absolutne must have każdego lokalu. Jeśli szukasz naprawdę dobrych jakościowo ziaren, zależy Ci na tym, aby móc z nich przygotowywać pyszny, pełen smaku i aromatu napar, szukasz kawy o wyjątkowych właściwościach smakowych, nie czekaj. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. U nas na pewno znajdziesz kawę, która w Twoim lokalu sprawdzi się doskonale, wywołując uśmiech zadowolenia na twarzach najbardziej wymagających klientów.