Do domu
Cena
-
od
do
PODRÓŻ DO VIETNAMU 100 % ROBUSTA
100% ROBUSTA VIETNAM
Bardzo wyrazista w smaku i aromacie z potężną dawką kofeiny. Dla prawdziwych koneserów mocy.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 5/5
Intensywność: 4/5
Profil: prażone orzechy, wanilia, czekolada deserowa, palony karmel
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
Boca Rosa Brasil Yellow Bourbon 100% Arabica
Brasil Yellow Bourbon 100% Arabica to ziarna myte o screenie 17/18. Kawa single origin o 82,75 punktów SCA. Ziarna tworzą kawę o bardzo delikatnym smaku, niskiej kwasowości oraz dobrze wyczuwalnej słodyczy. W "Boca Rosa" można wyczuć nuty czekoladowo-orzechowe, zwłaszcza mlecznej czekolady.
Brazylia jest jednym z głównych producentów i eksporterów kawy na świecie. W latach 1820-1830 na plantacjach kawowych w Brazylii pojawiła się odmiana arabica, która przyczyniała się do szybkiego wzrostu brazylijskiej produkcji kawy. Korzystne warunki klimatyczne, szczególnie w południowej części kraju, sprzyjają rozwojowi plantacji kawowych. W Brazylii zrewolucjonizowano sposób uprawy kawy poprzez prowadzenie innowacyjnych rozwiązań typu zmechanizowane zbieranie oraz zaawansowane metody przetwarzania.
Filiżanka Boca Rosa to klasyka o zrównoważonym aromacie.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 2/5
Profil: czekolada mleczna, suszone owoce, nugat
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
Brazil Santos 100% Arabica
Santos - to popularna odmiana Arabiki pochodzącej z Brazylii. Oznacza się bardzo delikatną kwasowością i miodową słodyczą. W smaku wyczujemy orzech oraz nuty karmelowe.
Jeśli marzysz o chwili spokoju przy filiżance łagodnej kawy te ziarna są właśnie dla Ciebie.
100% Arabica
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: orzech, karmel, miód, mleczna czekolada
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka: 24 godziny
DECAFF No. 1 - BEZKOFEINOWA
Decaff No 1. Oferujemy naszą pierwszą kawę bezkofeinową składającą się ze starannie dobranych i współgrających ziaren Arabik Ameryki Południowej oraz Afryki wschodniej. Specjalna kompozycja ziaren pozwoliła nam na uzyskanie bardzo dobrze „wyważonej smakowo i aromatycznie” filiżanki kawy. Delikatna, subtelna, owocowa słodycz dojrzałego jabłka spotyka się z nutami szlachetnego tytoniu, pieprzu oraz mlecznej czekolady. Całość minimalnie dopełnia stonowany karmel i nugat. Metoda dekofeinizacji zastosowana w przypadku tej konkretnej kawy to opatentowany proces dekofeinizacji naturalnego ciekłego dwutlenku węgla. Surową, niepaloną kawę zwilża się wodą i kontaktuje z ciekłym CO2 pod ciśnieniem, który pozyskuje się z naturalnego źródła słodkowodnego. Poprzez cyrkulację w kawie CO2 wyciąga kofeinę z ziaren. Proces ten jest powtarzany, aż do osiągnięcia wymaganego poziomu kofeiny resztkowej. Na koniec kawa jest wyładowywana do suszarki, gdzie jest delikatnie suszona do mniej więcej pierwotnej zawartości wilgoci. Następnie kawa jest gotowa do palenia. Dekofeinacja naturalnym CO2 jest procesem szczególnie delikatnym gwarantującym wysoką retencję składników zapachowych i smakowych. Szczególnie wysokiej jakości kawy specjalne korzystają z tego delikatnego zabiegu. Ponadto proces ten jest całkowicie naturalny i odpowiedni dla certyfikowanych kaw organicznych.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: jabłko, czekolada, nugat
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka: 24 godziny
DECAFF No. 2 - 100% Arabica Peru Swiss Water
Dzisiaj przedstawiamy Wam naszą propozycję dla tych, którzy zwracają uwagę na ograniczenie kofeiny w swojej diecie.
Kolejna odsłona kawy bez kofeinowej to Progusta Decaff No. 2.
Jest to organiczna kawa z Peru pozbawiona kofeiny metodą Swiss Water. Metoda ta wykorzystuje jedynie wodę w całym procesie bez zastosowania żadnych substancji chemicznych, co pozwala na zachowanie naturalnego smaku i aromatu kawy. Jest to propozycja bez kofeiny o głębokim cytrusowym i świeżym aromacie, bez charakterystycznej goryczki jaka występuje przy innych metodach decofeinizacji. Dodatkowo te organiczne ziarno zostało objęte certyfikacją Halal Certification Canada i Kosher Check.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: czekolada mleczna, cytrusy, czerwone winogrona
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
Santiago
Skomponowana z pasją w naszej lokalnej palarni kawy, mieszanka Santiago to prawdziwe dzieło sztuki, które przeniesie Cię w podróż przez serce Ameryki Środkowej i Południowej.
Kawa średnio palona będąca połączeniem kwiatowych aromatów arabiki z Costa Rica i Hondurasu wraz z wyrazistą w smaku robustą z Brazylii oraz Gwatemali.Arabica nadaje kawie delikatnego posmaku, podkreślonego orzechowymi nutami, które pozbawiają ją kwasowości. Robusta gwarantuje wyrazisty posmak czekolady z nutą przypraw. Mieszanka o intensywnym, kwiatowym aromacie. Doskonale sprawdzi się w ekspresach automatycznych, kolbowych w wydaniu czarnym i na biało.
Skład:
Arabica Costa Rica, Honduras 60%
Robusta Brazylia, Gwatemala 40%
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: czekolada mleczna, pralina, kwiatowo- orzechowy
Dostępność: spodziewana dostawa
Tanzania Safari 100% Arabica
Tanzania Safari to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jej złożony bukiet smakowy, gładkie body i wyważona kwasowość sprawiają, że każdy łyk dostarcza niezapomnianych wrażeń, jak to przy Safari.
Odkryj wyjątkową kawę z serca Afryki, pochodzącą z plantacji Edelweiss w Tanzanii. Ta starannie wyselekcjonowana kawa wyróżnia się swoim niepowtarzalnym charakterem i doskonałą jakością, wynikającą z unikalnych warunków uprawy i pasji lokalnych plantatorów. Nasza kawa z Tanzanii zachwyca bogatym, pełnym smakiem, który łączy w sobie nuty kafiru, migdału oraz daktyli nadając kawie wiele słodyczy. Poczujesz w filiżance niezwykły aromat, który przenosi nas wprost na zielone wzgórza Afryki Wschodniej.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 3/5
Profil: kafir, limonka, migdał, daktyle
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny
COLUMBIA 100% ARABICA
Columbia 100% Arabica - kolumbijski charakter o słodkim aromacie, głębokim smaku z owocowym charakterem. Jest słodka z winno-owocowym charakterem, z gładkim i wysokim body. Zaspokoi wymagające kubki smakowe każdego kawosza. Mimo swojego owocowego profilu jest niemal pozbawiona kwasowości.
Delikatna lecz zarazem wyrazista.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 3/5
Profil: winno- czekoladowy, krwista pomarańcza, jagody
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
GULIWER W PODRÓŻY
Mieszanka Guliwer w Podróży to wyjątkowa podróż po globalnych smakach, stworzona z pasją i troską w naszej lokalnej palarni. To przygoda dla Twojego podniebienia!
Kawa średnio palona będąca połączeniem kwiatowych aromatów arabiki z Nicaraguy i Ugandy wraz z wyrazistą w smaku robustą z Indii, Vietnamu oraz Gwatemali. Robusta nadaje kawie wyrazistego posmaku czekolady, podkreślonego pikantnymi nutami gałki muszkatołowej, które pozbawiają ją kwasowości. Arabica gwarantuje delikatny aromat i wyrafinowany posmak. Mieszanka o intensywnym smaku z dużą zawartością kofeiny. Nasza mieszanka zawiera aromatyczne ziarna gotowe do zaparzenia w ulubiony sposób.
Najlepiej sprawdza się w ekspresach automatycznych oraz kolbowych. Również nadaje się do parzenia tradycyjnego w kawiarkach. Polecamy zasmakować jej w postaci espresso.
Skład:
40% Arabica Nicaragua, Uganda
60% Robusta Vietnam, India, Guatemala
Palenie: mocno palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 4/5
Intensywność: 5/5
Profil: winno- gałka muszkatałowa, gorzka czekolada, tytoń, orzech włoski
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny