Do domu


Meksyk Las Hortensias 100% Arabica

Kawa Meksyk Las Hortensias to organiczna 100% Arabica
Meksyk słynie z produkcji różnorodnych kaw klasy premium, od lekkiego body i delikatnego smaku do słodkiej kawy z nutami czekolady i karmelu. Te wyjątkowe smaki zawdzięcza się panującemu tam mikroklimatowi oraz bogatym w różne minerały glebom.
Meksyk Las Hortensias jest uprawiana w cieniu drzew wspierającym naturalne warunki uprawy. Zrównoważone podejście określa również wszystkie procesy na plantacji a tropikalny mikroklimat, odległość do morza wraz z pasją i ciężką pracą farmerów współtworzą ten wyjątkowy profil kawy.
Macie ochotę na degustację? Może to właśnie Wasza ulubiona kawa?
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, karmel, grejfrut
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
DECAFF No. 2 - 100% Arabica Peru Swiss Water

Dzisiaj przedstawiamy Wam naszą propozycję dla tych, którzy zwracają uwagę na ograniczenie kofeiny w swojej diecie.
Kolejna odsłona kawy bez kofeinowej to Progusta Decaff No. 2.
Jest to organiczna kawa z Peru pozbawiona kofeiny metodą Swiss Water. Metoda ta wykorzystuje jedynie wodę w całym procesie bez zastosowania żadnych substancji chemicznych, co pozwala na zachowanie naturalnego smaku i aromatu kawy. Jest to propozycja bez kofeiny o głębokim cytrusowym i świeżym aromacie, bez charakterystycznej goryczki jaka występuje przy innych metodach decofeinizacji. Dodatkowo te organiczne ziarno zostało objęte certyfikacją Halal Certification Canada i Kosher Check.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: czekolada mleczna, cytrusy, czerwone winogrona
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
BURUNDI 100% arabica

Kawa Burundi 100% Arabica.
Kawa z afrykańskiej plantacji w Burundi, to najwyższej jakości Arabica która zdobyła 85 punktów SCA.
Jest to kawa o przyjemnej limonkowej kwasowości z wyczuwalną nutą zielonych owoców.
W smaku i zapachu wyczuwalne są nuty karmelu i czekolady, całość jest bardzo zrównoważona z lekką nutką słodyczy poziomki.
Palenie: mocno palona
Kwasowość: 4/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 4/5
Profil: limonka, karmel, poziomka, ciemna czekolada
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 48 godzin
ETIOPIA WITA 100% ARABICA

ETIOPIA WITA to kawa typu single origin, która pozwala nam na smakowanie 100% arabiki z Afryki. Jest to kawa o bardzo świeżym aromacie. Wyczuwalne nuty cytrusowe, zwłaszcza trawy cytrynowej. Ponadto zauważalne są nuty czarnej herbaty i kolendry. W smaku natomiast wyczuwamy delikatne smaki kwiatowe, limonki i czerwonego pieprzu. Kawa dla tych, którzy poszukują delikatnego kwaśnego posmaku, który ulega ukryciu przy każdym kolejnym łyku kawy. Kawa do ekspresów kolbowych, automatów i parzenia tradycyjnego w kawiarkach.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: trawa cytrynowa, bergamotka, jaśmin
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
KOSTARYKA WITA 100% ARABICA

KOSTARYKA WITA to kawa typu single origin w wydaniu 100% Arabica. Idealna na egzotyczne popołudnie. Kawa palona „full city roast”. Delikatna z dominującym aromatem gorzkiej czekolady, wyczuwalnymi nutami prażonych orzechów laskowych, i pieczonych kasztanów. Słodki smak kawy przywodzi na myśl ciemną czekoladą, z dodatkiem mandarynki co nadaje jej charakterystyczny smak. Kawa idealna do parzenia w ekspresach kolbowych, automatycznych i tradycyjnie. Smakoszy zadowoli również, gdy posłuży do przyrządzenia cold brew.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 2/5
Słodycz: 3/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: mandarynka, ciemna czekolada, syrop klonowy
Dostępność: spodziewana dostawa
Wysyłka: 24 godziny
WIZYTA W PERU 100% ARABIKA

Tym razem zapraszamy Was na plantacje prowincji Rodriguez de Mendoza na wschodnich zboczach Andów w regionie Amazonas, aż do południowej granicy chronionych lasów Alto Mayo. Na wysokości 1500-1800 m n.p.m 356 członków spółdzielni prowadzą małe, ekologiczne gospodarstwa od 2 do 10 hektarów. Wysokość upraw, trudno dostępny teren sprawiają, że owoce zbierane są ręcznie. Dzięki wysoko położonym plantacjom, żyznej glebie zbyteczne jest również stosowanie środków chemicznych co ma wyjątkowy wpływ na jakość surowca, a co za tym idzie plantacje uprawiane są w sposób organiczny.
Tegoroczna Wizyta w Peru to zbalansowane body. Przynosi nam bardzo zrównoważony, słodki smak, przyjemną delikatną kwasowość oraz nuty orzechów laskowych i mlecznej czekolady. W tle powinniśmy dostrzec filigranowy akcent dojrzałej czarnej porzeczki.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2,5/5
Gorycz: 1/5
Intensywność: 3/5
Profil: mleczna czekolada, dojrzała czarna porzeczka, czarne winogrona
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka: 24 godziny