Kraj pochodzenia
Cena
-
od
do
KAWA PROGUSTA INDIA MONSOONED MALABAR 100% ARABICA
Dzisiaj chcielibyśmy Was namówić do spróbowania szczególnej kawy. Jest ona o tyle dla nas ważna, że to właściwie z tęsknoty do wspomnienia jej smaku zrodziły się plany budowy naszej palarni kawy.
INDIA MONSOONED MALABAR to arabika, którą się kocha lub nie lubi, ale spróbować należy. Jest to taki „must be” na liście każdego kawosza.
Na smak tej kawy wpływ ma obórka ziarna, które przez cztery miesiące jest poddawane działaniu wiatrów i deszczów monsunowych. Z tego powodu jej wygląd jest zaskakujący, gdyż ziarno surowej kawy nabiera bladozłotego koloru. Niektórzy żartują: palimy orzeszki
W smaku i aromacie zawdzięczanym naturalnym procesom, wyczuwamy nuty orzechowe, czekoladowe, drzewne i szlachetnego tytoniu. W tle pojawia się odrobina pieprzu, cynamonu i goździków. Kawa ta ma wysokie body i niską kwasowość.
Jesteśmy ciekawi, czego inspiracją będzie dla Was taka mała czarna filiżanka
skład:
100% Arabica Monsooned Malabar
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny
KAWA PROGUSTA PODRÓŻ DO VIETNAMU 100 % ROBUSTA
100% ROBUSTA VIETNAM
Bardzo wyrazista w smaku i aromacie z potężną dawką kofeiny. Dla prawdziwych koneserów mocy.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka: 24 godziny
KAWA PROGUSTA BENITO
Kawa średnio palona będąca połączeniem wyrazistej nuty czekoladowo-orzechowej arabiki wraz z uderzająco pikantną w smaku robustą z Indii. W tle znajdujemy odrobinę kwasowości w cytrynowym stylu. Kawa jest przyjemna w odbiorze ze słodkimi nutami owocowymi.
Doskonale sprawdzi się w ekspresach automatycznych, kolbowych. Polecamy również do espresso. Wielu klientów ceni sobie również tradycyjny sposób zaparzania.
Skład:
Arabika Nicaragua 70%
Robusta India 30%
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka: 24 godziny
Boca Rosa Brasil Yellow Bourbon 100% Arabica
Brasil Yellow Bourbon 100% Arabica to ziarna myte o screenie 17/18. Kawa single origin o 82,75 punktów SCA. Ziarna tworzą kawę o bardzo delikatnym smaku, niskiej kwasowości oraz dobrze wyczuwalnej słodyczy. W "Boca Rosa" można wyczuć nuty czekoladowo-orzechowe, zwłaszcza mlecznej czekolady.
Brazylia jest jednym z głównych producentów i eksporterów kawy na świecie. W latach 1820-1830 na plantacjach kawowych w Brazylii pojawiła się odmiana arabica, która przyczyniała się do szybkiego wzrostu brazylijskiej produkcji kawy. Korzystne warunki klimatyczne, szczególnie w południowej części kraju, sprzyjają rozwojowi plantacji kawowych. W Brazylii zrewolucjonizowano sposób uprawy kawy poprzez prowadzenie innowacyjnych rozwiązań typu zmechanizowane zbieranie oraz zaawansowane metody przetwarzania.
Brasil Yellow Bourbon uprawiana jest w Santo Antonio do Amparo w prowincji Minas Gerais. Farma zagospodarowała 71 hektarów na uprawę kawy, m.in. ziaren Yellow Bourbon, Geisha oraz Caturra. Właściciele skupiają się na uprawie kaw o wysokiej jakości, jednak również przykładają uwagę do poprawy społecznego i środowiskowego wpływu farmy. Ich projekty dotyczą polepszenia systemu gospodarowania odpadami, wprowadzenia edukacji na temat ochrony środowiska do szkół oraz uwolnienia 900 zwierząt (Wings Project). Na farmie wprowadzono panele słoneczne. W 2022 roku uzyskali certyfikat GRÖNT neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla.
Palenie - średnio palona
Kwasowość - 2/5
Słodycz - 4/5
Gorycz - 1/5
Intensywność- 2/5
Dostępność: duża ilość
Wysyłka: 24 godziny