Brazil Santos 100% Arabica





EC38-27897
na wyczerpaniu
24 godziny

Opis
Nazwa Brazylia „Santos” nawiązuje do portu Santos, skąd tradycyjnie wysyłane są kawy pochodzące z różnych regionów kraju. Kawy z Brazylii są wyjątkowo szczegółowo opisane: NY 2 oznacza „New York 2” i odnosi się do maksymalnej liczby dopuszczalnych wad zgodnie z metodą liczenia defektów obowiązującą na giełdzie nowojorskiej i jest najwyższą oceną. Screen 17/18 określa wielkość ziaren jako największą spośród odmian brazylijskich. SS oznacza „strictly soft”, a FC „fine cup”, co opisuje profil miseczki – gładkiej, spójnej i czystej. Kawa uzyskała 80/100 punktów wg SCA (Speciality Coffee Association). Najpowszechniejszą metodą przetwarzania w Brazylii, stosowaną w przypadku około 90% produkowanych arabik, jest proces suchy, znany również jako niemyty lub naturalny.
Kawa uprawiana jest w regionie Santos na terenach przybrzeżnych, jak i na wyżynach. Przeważnie są to małe i średnie gospodarstwa. Owoce kawowca zbierane są ręcznie, by później trafić do centralnej stacji obróbki. Owoce poddawane są procesowi obróbki mokrej, czyli oddzielaniu ziaren od miąższu. Następnie podlegają fermentacji, suszone są na słońcu. To istotny proces dla zachowania delikatności smaku i aromatu.
Santos odznacza się bardzo delikatną kwasowością i miodową słodyczą. W smaku wyczujemy orzech oraz nuty karmelowe.
Najlepiej zaparzać ją w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce lub po turecku. Polecamy zasmakować jej w postaci espresso. Sprawdzi się w wydaniu czarnym i na biało.
Nasze opakowania są gwarancją świeżości każdego ziarna. Dzięki precyzyjnym zamknięciom, ziarna kawy są hermetycznie zabezpieczone przed dostępem powietrza oraz wilgocią. Specjalne materiały opakowania utrzymują intensywny aromat, dostarczając niezapomniane doświadczenie smakowe z każdym parzeniem.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 4/5
Gorycz: 2/5
Intensywność: 2/5
Profil: orzech, karmel, miód, mleczna czekolada