Wina czerwone
Czerwone dobrze zbudowane wino idealnie łączy się z kruchymi mięsami. Na przykład do cielęcej polędwicy pasuje delikatne austriackie Elfenhof St. Laurent. Do steka z puree z topinamburu także wybieramy wino czerwone. To właśnie wino wydobędzie z mięsa to, co najlepsze, bez ingerencji w jego smak. Idealny wybór to młode, bogate w taniny wino, jak na przykład ELFENHOF Rubin Barrique, cuvee z połączenia Blaufränkisch, Zweigelt i Cabernet Sauvignon. Ma ciekawą strukturę, wyraziste taniny, a dzięki uszlachetnianiu wina przez 9 miesięcy w dębowych beczkach jego aromat idealnie komponuje się z aromatami smażonej wołowiny. Także wybierając wino wytrawne Spätburgunder Heppenheimer Schlossberg Terra Starkenburg sprawimy, że nasze danie stanie się czymś wyjątkowym.
Wina białe
Wino białe jest świetnym towarzyszem krewetek oraz innych owoców morza. Szczególnie polecamy Gewürztraminer, białe wino półwytrawne o jasnozłotym kolorze z jednej z najbardziej fascynujących odmian winorośli. Pełne bogactwa aromatów owoców tj. cytrusy i jabłka. Nos zachwyca też zapach jaśminu, róży, pigwy oraz owoców tropikalnych. Dobrym wyborem będzie także wino wytrawne ELFENHOF Welschriesling, lekkie i orzeźwiające o delikatnie owocowym aromacie z wyczuwalnymi orzechowymi jak i ziołowo-pikantnymi niuansami. Smacznym daniem współgrającym z białym winem jest surowy łosoś z przyprawami. Tutaj naszym faworytem jest niemiecki Weisser Riesling. W walentynkowym menu nie może zabraknąć również austriackiego Elfenhof Muskat Ottonel w połączeniu ze szparagami polanymi masłem.
Wino i sery
Zamiast typowej kolacji dobrym pomysłem będzie podanie w Walentynkowy wieczór deski najróżniejszych serów z bagietką oraz lampką dobrego, pasującego wina. Sery i wino to przecież idealny duet smakowy.
Istnieje wiele różnych możliwości łączenia serów z winem. Jednak należy pamiętać, że to przede wszystkim nasz własny smak powinien być czynnikiem decydującym przy wyborze odpowiedniego wina.
Poniżej przedstawiamy Wam kilka kompozycji:
- Twarde sery żółte idealnie komponują się z intensywnym winem czerwonym, tj. ELFENHOF Ruster Red Reserve lub Regent.
- Sery z niebieską pleśnią tj. gorgonzola lub roquefort to idealny towarzysz win słodkich i półsłodkich białych, tj. Nova czy Riesling Spätlese Heppenheimer Steinkopf
- Do serów kozich pasują młode wina różowe o delikatnych, cytrusowych nutach, tj. Spätburgunder Rose czy wino musujące Primasecco Cuvee Rose Perlwein
- Miękkie sery z białą pleśnią (np. camembert) pasują do Weissburgunder Kabinett Heppenheimer Schlossberg czy Weisser Riesling
Wszystkim zakochanym życzymy wiele miłości!
Smacznego!