Masz pytanie, zadzwoń do nas:
(+48) 95 7500 166
wyszukiwarka zaawansowana

ETIOPIA Yirgacheffe 6 Months Barrel Aged Kentucky Straight Bourbon Whiskey Imperial Milk Stout Beer

5
Producent:
PROGUSTA
Kod produktu:
E03A-75123
Dostępność:
na wyczerpaniu
Wysyłka:
24 godziny
129,00 zł 129.00
ilość szt.
Zyskujesz 12 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Stopień Palenia – średni, City + Roast

Aromat – karmel, miód, dębowa beczka, buorbon, koniak

Smak – ciemne owoce, czekolada, pralina, wiśnia, czereśnia, wanilia

Słodycz – średnia

Kwasowość - mała

 

Na zachodzie Polski, głęboko w lubuskich, królewskich lasach znajduje się wyjątkowe miejsce. Tam, w przypałacowym parku, unosi się zapach świeżo palonej kawy. Wnętrza dotkniętych czasem budynków wypełniają kuszące aromaty parzonej kawy. Ten jakże intrygujący nastrój zawdzięczamy naszemu mistrzowi parzenia kawy – zwanemu Rostomar Rogatek.

Jego sekretna receptura niezwykłego smaku kawy wynika z wielu dziesięcioleci zbierania doświadczeń. Mimo swego bogatego bagażu wielu doświadczeń nie poprzestał w poszukiwaniach. Ostatnia jego eksperiencja to przechowywanie surowych ziaren kawy w nietypowy sposób...

Rostomar Rogatek, będąc znanym w swoich kręgach z zamiłowania do eksperymentów, postanowił zerwać z tradycją przechowywania surowych ziaren kawy w jutowym worku. Wynikło to podczas jednej z jego licznych podróży poprzez dawne ziemskie majątki, kiedy odwiedzał między innymi okoliczne browary. Odnalazł tam beczki, w których leżakuje Imperial Milk Stout.

Jakże interesujące było to, że uprzednio w tych dębowych beczkach leżakował Woodford Reserve Double Oaked Kentucky Straight Bourbon Whiskey.... wszak Rostomar Rogatek przepada za bourbonem. A gdyby tak ten bourbon trochę przenieść do kawy...

Na uwagę zasługuje bardzo wyjątkowy proces Double Oak. Pierwsza beczka, do której trafia bourbon, jest bowiem mocno wypalana i lekko opiekana. Starzenie się whiskey w drugiej beczce wygląda za to inaczej, gdyż beczka jest lekko wypalana i mocno opiekana. Drewno beczki po piwie i bourbonie przesiąknięte jest unikalnymi zapachami dzięki długiemu okresowi przechowywania w nich alkoholu.

Rostomar Rogatek zainspirowany procesami przez okolicznych warzelników, postanowił wykorzystać beczki jako nową formę przechowywania ziaren kawy, aby cieszyć się również niezwykłymi tudzież nieprzewidywalnymi doznaniami.

Nasz Mistrz postanowił wsypać do beczek zielone ziarna kawy Etiopia Yirgacheffe Gelana Abaya. Jest to ziarno, którego charakterystyki Rostomar Rogatek nie musi przybliżać wielbicielom tradycji. Według dawnych podań to właśnie z Etiopii oryginalnie pochodzi kawa.

Ziarno pochodzące ze zbiorów na przełomie roku, o klasycznej nucie liści czarnej herbaty i bergamotki, jaśminowym aromacie i lekko cytrusowej kwasowości wydawało się najodpowiedniejsze do urzeczywistnienia kolejnego marzenia naszego Mistrza.

I tak późną wiosną w 2023 roku, po napełnieniu beczki, rozpoczął się długotrwały proces, kiedy to ziarna absorbowały delikatne nuty drzewne i piwne, nie zmieniając w istocie swojej natury. Po 6 miesiącach leżakowania ziaren Rostomar Rogatek, chcąc przywitać Nowy Rok szczególnym osiągnięciem, postanowił opróżnić przynajmniej tę jedną beczkę z winnej piwnicy. Nasycone nową głębią smaku ziarna zostały wydobyte z dębowej beczki.

Wyjątkowe nuty zapachowe surowego ziarna wypełniły palarnię kawy Progusta i stanowiły wyzwanie dla Rogatka co do dalszego postępowania. Proces palenia był odzwierciedleniem zebranych doświadczeń i pozwolił w dość długim czasie w piecu osiągnąć cel, który zadowolił nawet samego Rogatka. Subtelne nuty zostały wzbogacone i znacząco urozmaicone.

Finalnie, w filiżance świeżo palonej i zaparzonej kawy, wyczuwamy aromat bourbona, nuty karmelowe, miodowe oraz dębowej beczki. W smaku wykrywamy za to intensywną wanilię oraz czekoladowo-orzechowe doznania wpływające na nasze zmysły. Odnajdujemy prawdziwą frajdę, której jeszcze w smaku kawy na tych ziemiach nie prezentowano.

Goście, którzy przybyli na degustację kawy w Palarni Kawy Progusta jednogłośnie i już w pierwszych łykach, opisywali smaki czekolady o czereśniowo-wiśniowym akcencie i poddawali w wątpliwość, czy to jeszcze kawa, czy może już pralinowa rozkosz dla podniebienia w filiżance kawy...

Nasz mistrz Rostomar Rogatek wyjawił swoje tajemnicze dzieło, aby dostarczyć Wam wyjątkowych smakowych wrażeń. Czy jesteście już wystarczająco zaintrygowani? Tylko nieliczni będą mieli okazję skosztować tej wyjątkowej kawy. Powstało bowiem jedynie 99 opakowań zamkniętych w okazjonalnych puszczkach.

Puszkę tę, podobnie jak beczkę, trzeba będzie wykorzystać ponownie, gdyż Rostomar Rogatek już zaczął rozmyślać, czym mógłby Was znowu zauroczyć... oczywiście robi to przy filiżance wyjątkowej kawy.

Opinie (0)

Pin It
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl