ETIOPIA WITA 100% ARABICA
705F-30880
duża ilość
24 godziny
Opis
Etiopia nazywana jest kolebką kawy. Dawno, dawno temu w lesie regionu Kaffa pasterz imieniem Kalid odkrył ziarna arabiki. Pewnego razu podczas wypasania kóz zauważył, że wyjątkowo rozpiera je energia. Stały się niezwykle żywe po zjedzeniu czerwonych owoców z pobliskich krzewów. Ciekawość wzięła górę i Kalid postanowił również je spróbować. Zachwycony ich działaniem postanowił podzielić się swoim odkryciem z lokalnym szamanem. Znachor przekonany o ich diabelskim wpływie postanowił je spalić. Niespodziewanie z płomieni wydobył się intensywny aromat, który podbił jego serce. Postanowił przygotować z nich napar – spalone ziarna zalał gorącą wodą. Po skosztowaniu odkrył, że napój nadaje mu wyjątkową jasność umysłu i budzi w nim poczucie euforii. Wieść o magicznym naparze szybko rozprzestrzeniła się po wiosce, a później także po całej Etiopii. Kawa stała się nie tylko napojem, ale też elementem rytuałów i wspólnego spędzania czasu.
„Etiopia Wita” to kawa typu single origin, która pozwala nam na smakowanie 100% Arabiki z Afryki. Zapraszamy Was do regionu Gelana Abaya, gdzie wzdłuż bujnych zboczy rolnicy prowadzą małe plantacje kawowców. Rośliny uprawiane są na wysokości 1800-2000 m n.p.m. Sojusz Międzynarodowego Centrum Handlu ONZ na rzecz działania Programów i List (United Nations International Trade Centre's Alliancs for Action Program and List) oraz projekt Beisler Farming Accelerator wdrożyły szkolenia 1800 rolników w zakresie najlepszych praktyk rolniczych oraz rozumienia rolnictwa jako firm rodzinnych. Podkreśa się tam równości płci oraz dąży do wzmocnienia pozycji kobiet w programie szkolenia.
Tegoroczna „Etopia Wita” to duże, myte ziarna o 83/100 punktów wg SCA (Speciality Coffee Association). Jest to kawa o bardzo świeżym aromacie. Posiada wyczuwalne nuty cytrusowe, zwłaszcza trawy cytrynowej. Ponadto zauważalne są nuty czarnej herbaty i kolendry. W smaku natomiast wyczuwamy delikatne smaki kwiatowe, limonki i czerwonego pieprzu. Kawa dla tych, którzy poszukują łagodnego kwaśnego posmaku, który ulega ukryciu przy każdym kolejnym łyku kawy.
Najlepiej sprawdza się w ekspresach kolbowych i automatach. Również nadaje się do parzenia tradycyjnego w kawiarkach. Polecamy zasmakować jej w postaci espresso oraz kawy czarnej.
Nasze opakowania są gwarancją świeżości każdego ziarna. Dzięki precyzyjnym zamknięciom, ziarna kawy są hermetycznie zabezpieczone przed dostępem powietrza oraz wilgocią. Specjalne materiały opakowania utrzymują intensywny aromat, dostarczając niezapomniane doświadczenie smakowe z każdym parzeniem.
Palenie: średnio palona
Kwasowość: 3/5
Słodycz: 2/5
Gorycz: 3/5
Intensywność: 3/5
Profil: trawa cytrynowa, bergamotka, jaśmin